Trei investitori francezi s-au îndragostit de Romania si acum fac vin de 100.000 de euro in judetul Mehedinti

0
505

Trei investitori francezi, un oenolog, proprietarul unui castel şi al unor podgorii în Bordeaux şi un personal coach, s-au îndrăgostit de România şi acum fac vin de 100.000 de euro în judeţul Mehedinţi. Vinurile Catleya sunt vândute astăzi atât în România, cât şi în Franţa.

Laurent Pfeffer, unul  dintre investitori a descoperit România cu ocazia unui stagiu efectuat în podgoria Dealul Bujorului din judeţul Galaţi. După ce a realizat potenţialul viticol al ţării, acesta a hotarat, sub influenţa lui Frederic Vauthier, unul dintre ceilalţi doi acţionari să se reîntoarca în 2007 pentru a căuta terenuri propice cultivării cu viţă-de-vie.

Acesta este de părere că destinul l-a îndreptat către Corcova, unde a descoperit istoria incredibilă a acestei podgorii. „Am decis astfel să mă stabileasc aici pentru a înfiinţa o plantaţie viticolă şi a fonda domeniul Catleya. În paralel, din 2007 colaborez ca director tehnician vie şi cramă pentru domeniul Roy & Damboviceanu.“, spune Laurent Pfeffer.

Domeniul Catleya este situat în regiunea Corcova, judeţul Mehedinţi din România.

vin_15In proiectul Catleya, alături de Laurent Pfeffer mai sunt implicaţi inca doi acţionari. Frederic Vauthier este proprietar al Château Lucas din Lussac Saint-Emilion (Bordeaux) cu o suprafaţă de 20 de ha. El reprezintă totodată a optsprezecea generaţie de producători de vin de pe acest domeniu.

Avand o experienţă de mai bine de 15 ani, atât în vie, dar şi în cramă, Frederic Vauthier este cel care a sugerat orientările tehnice măreţe care se regăsesc în domeniul Catleya.

Al treilea acţionar este Dominique Pfeffer, specialist în vânzari în domeniul informatic, coach personal şi de echipa şi amator de vinuri.

Dominique Pfeffer este cel care se ocupă de promovarea vinurilor atât în Franţa, cât şi în străinătate.

Daca mai intai, cei trei actionari au inceput sa produca vinuri albe, rose şi roşii, acum încep să producă şi miere pe care vor să înceapă să o comercializeze.

Totuşi, Laurent Pfeffer spune că piaţa locală ştie încă puţine despre vin şi vin de calitate, dar vrea să învete, mai ales tinerii care vor vinuri româneşti. „Vindem doar în HoReCa şi în magazinele specializate, în special în Bucureşti şi în Cluj. Printre locurile unde suntem prezenţi se numără Bănăcina Veche, Dianei 4, Foxwine sau London Bistro.“

Compania produce anual aproximativ 3.500 de sticle de vin alb, 10.000 rosu şi 10.000 rose, folosind doar strugurii din domeniul Catleya. Brandul sub care compania este prezentă este Catleya – Freamăt.

Pentru anul viitor, aceasta are in plan să lanseze o gamă superpremium de vin roşu, mai exact 2.500 de sticle.

Vinurile albe domină piaţa de profil, circa 60% din români preferând aceste licori, pe o piaţă în continuă dezvoltare unde vinul roze câştigă an de an tot mai mult teren. De altfel, acest sortiment a început să se dezvolte puternic anul trecut, devenind mai degrabă o modă. Astfel, vinurile roze au ajuns să fie preferate de 5%, în timp ce 35% preferă roşiile, potrivit datelor din piaţă şi informaţiilor Organizaţiei Internaţionale a Viei şi Vinului (OIV). În ceea ce priveşte tipul de vin, preferatele românilor sunt cele „demi“, atât demidulci, cât şi demiseci, urmate de vinurile dulci sau seci, potrivit OIV.

România se află în prezent între primele 15 state mari consumatoare de vin din lume, potrivit datelor din piaţă. Apetitul românilor pentru vin însă abia acum începe să se dezvolte, aşa că direcţia este promitatoare.

„Cea mai dificilă zonă pentru noi este cea administrativă, pentru că ne mănâncă mult timp. Mai mult, lucrând în agricultură, suntem dependenţi care în România poate fi extremă, vorbim de ger, căldură, secetă sau ploi.“ Cei trei investitori au în Mehedinţi o suprafaţă cultivată cu viţă de vie de 15 hectare.

Pe teritoriul Romaniei sunt circa 180.000 de hectare cu viţă-de-vie grupate în 37 de podgorii, din care doar 28% se află în circuitul economic, diferenţa făcând loc apariţiei de noi producători de vin, noi nume testând producţia în fiecare an.

Cu acest nivel al suprafeţei ocupate cu viţă, România se află pe locul cinci în Europa şi pe locul 11 în lume, iar potenţialul viticol şi fondurile UE, care pot acoperi până la 75% din investiţii, atrag noi investitori, în special cei străini.