Comunicarea trebuie sa evite orice afirmatie sau reprezentare care ar putea insela consumatorii

0
130

Comunicarea trebuie sa evite orice afirmatie sau reprezentare care ar putea insela consumatorii, inclusiv prin omisiune, sugerare, ambiguitate ori exagerare, in special in ceea ce priveste caracteristicile sau efectele unui produs, arata Dr. Gerald FLINTOACA-FILIP, Secretar General, PRISA , in cadrul editiei a 2-a a seminarului informativ dedicat producatorilor si furnizorilor de alimente si de suplimente din Romania – SINN | Siguranta.Igiena – Nereguli.Noutati.

Sintagme precum ”planta minune”, ”produs revolutionar”, ”elixir” ar trebui sa dea de gandit atat consumatorilor, cat si autoritatilor de control, atunci cand sunt folosite in reclame la diferite suplimente alimentare, deoarece incalca atat reglementarile europene, cat si pe cele nationale legate de mentiunile ce pot fi facute pentru aceste produse, arata Dr. Gerald FLINTOACA-FILIP, Secretar General, PRISA (Patronatul Roman al Industriei Suplimentelor Alimentare).

In cuprinsul unei comunicari cu tema “Punct de vedere PRISA privind informatiile inselatoare transmise consumatorului prin mass media”, sustinute in cadrul seminarului informativ dedicat producatorilor si furnizorilor de alimente si de suplimente din Romania – SINN | Siguranta.Igiena – Nereguli.Noutati, care s-a desfasurat in perioada 21-22 februarie 2018 in Aula Mare a Facultatii de Biotehnologii, USAMV Bucuresti, eveniment organizat de Revista Ro.Aliment.

De asemenea, si testimonialele unor pretinsi pacienti, din reclamele la astfel de produse ar trebui sa respecte legislatia cu privire la mentiunile de sanatate permise pentru suplimentele alimentare, altfel acestea devenind doar un instrument inselator pus in slujba cresterii vanzarilor, mai arata Dr. Gerald FLINTOACA-FILIP.

Acesta mai preciza ca uneori chiar si folosirea cuvantului ”imbunatateste”, in loc de ”mentine” poate duce la incalcarea legii si la amenzi din partea ANPC si DSV. Ori daca un producator sau un comerciant intelege sa recurga la practici inselatoare pentru promovarea propriului produs, ce garantie mai poate avea consumatorul ca respectivul produs este intradevar ceea ce ne spune producatorul/comerciantul ca este.

”Comunicarea trebuie sa evite orice afirmatie sau reprezentare care ar putea insela consumatorii, inclusiv prin omisiune, sugerare, ambiguitate ori exagerare, in special in ceea ce priveste caracteristicile sau efectele unui produs, cum ar fi: natura sa, compozitia, metoda si data fabricatiei, modul de executie, domeniul de utilizare, eficienta si performanta, cantitatea, originea geografica sau comerciala, disponibilitatea, destinatia, parametrii tehnico-functionali, rezultatele asteptate ca urmare a utilizarii acestuia ori rezultatele si carcateristicile esentiale ale testelor sau ale controalelor efectuate asupra sa, daca produsul corespunde scopului.

Mentiunile de sanatate sau cele referitoare la remedierea unor semne superficiale ale imbatranirii sau ale aspectului general, sunt acceptabile pentru suplimente alimentare, in cazul in care acestea respecta Regulamentul (CE) 1924/2006, Regulamentul (CE) 432/2012, Regulamentul (CE) 563/2013 si alte Regulamente ale Comisiei Europene de modificare a Regulamentului (UE) nr. 432/2012 de stabilire a unei liste de mentiuni de sanatate permise,” specifica PRISA intr-un comunicat de presa.

”Patronatul Roman al Industriei Suplimentelor Alimentare constata cu surprindere ca, desi domeniul suplimentelor alimentare este reglementat atat la nivel national, cat si la nivelul Uniunii Europene, regulamentul European de stabilire a unei liste de mentiuni de sanatate permise (Regulamentul (CE) 432/2012) in vigoare si pe teritoriul Romaniei inca din decembrie 2012 nu este respectat. Astfel, se folosesc mentiuni de sanatate (inseamna orice mentiune care declara, sugereaza sau implica ca exista o relatie intre o categorie de suplimente alimentare, un supliment alimentar sau unul din constituentii sai si sanatate) care nu se regasesc pe lista publica de mentiuni aprobate pentru acel supliment alimentar. In conformitate cu declaratiile reprezentantilor Comisiei Europene, lista mentiunilor de sanatate aprobate protejeaza consumatorii din UE impotriva pretentiilor inselatoare si asigura sanse egale operatorilor alimentari,” explica respectivul comunicat PRISA.