COVID-19: Mai multă flexibilitate pentru statele membre să efectueze controale

0

Comisia Europeană a aprobat o măsură ce permite statelor-membre să efectueze controale oficiale pe lanțul agroalimentar într-un mod mai flexibil, pentru a face față provocărilor apărute pe fondul pandemiei de coronavirus.

Măsura contribuie la prevenirea răspândirii bolii prin activitățile inspectorilor și la facilitarea circulației animalelor, plantelor, alimentelor și furajelor în și din UE, în pofida circumstanțelor actuale.

În același timp, măsura nu modifică normele UE privind sănătatea publică și sănătatea animalelor, siguranța alimentelor și furajelor și bunăstarea animalelor.

Controalele veterinare și fitosanitare asupra animalelor, plantelor, alimentelor și furajelor pot fi efectuate în mod excepțional de persoane desemnate special. Un exemplu ar fi cazul în care personalul autorităților competente nu poate ajunge la locul unde ar trebui efectuat controlul, din cauza restricțiilor de circulație menite să împiedice răspândirea virusul Corona.

Laboratoarele desemnate special pot fi utilizate în mod excepțional atunci când unitățile utilizate în mod normal nu sunt disponibile.

Pentru verificările la frontieră, documentele transmise electronic pot fi acceptate în mod excepțional pentru completarea verificărilor, dacă persoana responsabilă se angajează să furnizeze originalul cât mai curând posibil. Întâlnirile fizice cu operatorii pot fi înlocuite cu alte mijloace de comunicare disponibile.

Măsura este limitată la două luni și va fi revizuită în funcție de rezultatele obținute ca urmare a aplicării sale. Statele-membre ce doresc să utilizeze măsura trebuie să informeze Comisia și celelalte țări din spațiul intracomunitar.

Pentru ultimele comunicări, vă rugăm să accesați site-ul Comisiei Europene.