Criza reciclarii ambalajelor si implicatiile directe asupra populatiei

0
632

Federatia Romalimenta trage un semnal de alarma asupra crizei reciclarii ambalajelor si a implicatiilor pe care aceasta le va avea in mod direct asupra populatiei.

Intr-un comunicat de presa transmis de aceasta pe adresa redactiei noastre, Romalimenta avertizeaza asupra impactului pe care criza reciclarii ambalajelor o va avea si totodata vine cu solutia iesirii din impas.

Mai jos regasiti comunicatul:

Astazi industria alimentara se afla intr-o situatie de criza, prin impunerea unor plati generate de neindeplinirea tintelor de reciclare din cauze independente de aceasta. Refuzul Ministerului Mediului de a debloca situatia atrage dupa sine consecinte economice grave in randul producatorilor locali de alimente si implicit, al populatiei.

Federatia Romalimenta a solicitat in repetate randuri Ministerului Mediului suspendarea obligatiei de plata a contributiei la fondul de mediu pentru ambalaje, pentru producatorii care si-au indeplinit obligatiile legale si au contracte de plasare a responsabilitatii, pana la solutionarea crizei. De asemenea, federatia doreste crearea unui cadru legislativ transparent, echitabil si controlabil pentru toti actorii din lantul de reciclare.

In prezent, legea prevede ca producatorii sa plateasca o contributie de 2 lei/kg de ambalaj in cazul in care acestia nu intra in sistemul validat de stat. Producatorii din industria alimentara si-au indeplinit obligatiile prevazute de lege prin afilierea in cadrul sistemului, care a fost autorizat de catre organismele statului, respectiv Ministerul Mediului. Autoritatile au efectuat anual controale pe lant, informand industria de functionalitatea sistemului. In prezent, in urma unor controale efectuate la actori din lantul de reciclare, altii decat producatorii, s-a constatat inexactitatea raportarii unor cantitati de deseuri. In aceasta situatie, autoritatile au plasat costurile aferente in sarcina producatorilor, desi acestia aveau contract in vigoare, indeplinindu-si sarcinile contractuale neavand nicio legatura cu fraudele sau neregulile constatate in sistem.

In lipsa unui cadru legislativ, care ar trebui sa cuprinda responsabilitati clare pe tot lantul de reciclare, plata contributiei si a penalitatilor exclusiv de catre industria alimentara inseamna diminuarea competitivitatii industriei alimentare romanesti, prin introducerea unor costuri suplimentare si transferul de costuri in buzunarul cetateanului.

In consecinta, industria alimentara romaneasca va consemna multiple insolvente si falimente.

Mentionan ca aceasta contributie, de 2 lei/kg este de 10 ori mai mare decat media europeana, ajungand sa fie cea mai mare din Europa.

Nefunctionalitatea legii a dus la aparitia acestui blocaj care va atrage dupa sine infringement pentru Romania, platile penalitatilor fiind suportate de catre populatie. Populatia va fi cea care va achita ambele note de plata.

Modalitatea de iesire din impas este adoptarea unei OUG de suspendare pe termen determinat a OUG 196/2005 privind fondul de mediu pana la identificarea responsabililor si ulterior impunerea obligatiilor de plata celor responsabili.

Romalimenta ramane in continuare deschisa la dialog pentru gasirea unei solutii de deblocare si elaborarea unui cadru legislativ eficient si coerent.

Romalimenta isi cere scuze de la populatie pentru orice fel de probleme legate de consumul de alimente ce vor aparea ca urmare a acestei crize.

Presedinte                                                                          Director executiv
Sorin Minea                                                                        Mihai Visan