Patronatele din industria alimentara cer demisia ministrului Mediului

0
588

In urma celor intamplate zilele acestea in jurul scandalului taxei de mediu patronatele si sindicatele din industria alimentara solicita suspendarea obligatiei de plata a contributiei privind reciclarea ambalajelor pana la crearea unui cadru legislativ “transparent, echitabil si controlabil” pentru toti cei implicati in lantul de reciclare, totodata cerand demiterea ministrului Mediului pentru proasta gestionare a sistemului de colectare si reciclare si lipsa de control a autoritatilor.

Presedintele Romalimenta, Sorin Minea a declarat, luni 25 ianuarie 2016, intr-o conferinta de presa urmatoarele:

“Din punctul nostru de vedere este cel mai puternic “scandal” pe care l-a avut Romania in ultimii 7-8 ani. Astazi am primit bomboana pe coliva pentru ca 25 ianuarie a fost data limita pentru depunerea hartiilor la MMAP pentru obligatiile de plata, iar la sfarsitul saptamanii trecute am mai primit o alta veste ‘imbucuratoare’, respectiv ca unul dintre reciclatori a afirmat ca toate cantitatile declarate in cursul anului trecut sunt false, in jur de 55.000 de tone. In bani, aceasta cantitate reprezinta ca taxa de mediu 25 de milioane de euro, adaugata deja la cele 20 de milioane de euro, inseamna ca pe doua luni ale anului trecut industria alimentara are de plata catre MMAP circa 45 de milioane de euro”.

Seful Romalimenta a afirmat ca a solicitat ministrului Mediului reglarea acestor probleme care vor duce industria alimentara si agricultura Romaniei “intr-un faliment coordonat”, fara a primi insa niciun raspuns.

La randul sau, directorul general al Patronatului National al Viei si Vinului (PNVV), Ovidiu Gheorghe, a afimat ca in conditiile acestui blocaj, Corpul de Control al premierului ar trebui sa se miste extrem de repede. “Stim ca domnul prim-ministru are exercitiul schimbatului ministrilor la ceas de noapte, poate isi asuma interimatul la Ministerul Mediului ca sa avem cu cine discuta. Avem nevoie de solutii pentru a debloca situatia pentru ca toata lumea ne intreaba ce facem cu ambalajele”, a adaugat Ovidiu Gheorghe.

In acelasi context, Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor din Industria Alimentara Sindalimenta, a reiterat ca majorarea preturilor va duce la vanzari mai mici si in consecinta la disponibilizari. “Lucrurile sunt foarte grave. In momentul de fata societatile mici si mijlocii pot disparea, iar aceasta doamna ministru a Mediului, din punctul nostru de vedere, al sindicatelor, si nu cred ca este singura in acest Guvern, este sau incompetenta sau rau intentionata. Daca este incompetenta sa plece la Bruxelles, daca este rau intentionata, este foarte grav. Asta inseamna ca am scazut TVA la produsele alimentare, piata a inceput sa functioneze, consumatorul a fost mai multumit, dar au venit baietii de la Bruxelles si neimplicarea doamnei ministru pentru rezolvarea acestei situatii conduce la distrugerea nu doar a industriei alimentare”, a spus Frumosu.

Romalimenta_3

Conform legii, orice agent economic care pune pe piata produse ambalate este obligat sa recupereze deseurile de ambalaje rezultate in urma consumului. Legea este valabila pentru orice tara a Uniunii Europene, nu doar in Romania. Pentru asumarea acestei responsabilitati, agentii economici se pot organiza in cadrul unor structuri asociative de tip organizatie de transfer de responsabilitate sau isi pot recupera deseurile puse pe piata prin resurse proprii.

Daca agentii economici nu-si indeplinesc tintele asumate, acestia sunt obligati legal sa contribuie la Fondul de Mediu cu 2 lei/kilogram pentru cantitatile de ambalaje nereciclate. Aceasta contributie este necesara pentru: a descuraja depozitarea deseurilor la groapa, a optimiza activitatea de reciclare a agentilor economici, dar si pentru a finanta prin AFM proiecte de colectare selectiva a deseurilor, proiecte care le vin in sprijin.