Vanzarile din comertul cu alimente, controlate de 5% din magazine

0
919

Aproximativ 3.700 de magazine, respectiv 5,5% din totalul unitatilor din comertul local predominant alimentar, detin mai bine de jumatate din vanzarile de produse alimentare, arata datele oferite de compania de cercetare de piata Euromonitor.

Aceste tip de magazine fac parte din comertul modern, in timp ce restul sunt considerate din comertul traditional, o piata care insa pierde teren an de an. Tot comertul alimentar este estimat la 16 mld. euro.

Comertul modern detine mai putin de un sfert din numarul total de magazine alimentare din Europa Centrala si de Est, insa ca business el contribuie la total cu aproape 75%, potrivit calculelor pe baza datelor oferite de compania de cercetare de piata, Euromonitor. In Romania se pare ca cifrele sunt ingrijoratoare.

Cifrele arata ca in fiecare an creste atat numarul de hipermarketuri, supermarket-uri si magazine de tip discount, cat si businessul generat de acestea. Din pacate, magazinele din comertul traditional se inchid, acaparate de expansiunea rapida a magazinelor din comertul modern, influentate de schimbarea comportamentului consumatorului si bineinteles de faptul ca antreprenorii nu reusesc sa se adapteze la situatia din piata. Situatia arata la fel pe mai multe piete din regiune avand in vedere ca pana acum circa doua decenii comertul modern nu exista.

Comertul traditional a pierdut in perioada 2008-2015 lupta cu comertul modern, care a reusit in mai putin de sapte ani sa acapareze 16% din cota de piata a micilor magazine, a alimentarelor si magazinelor de la parterul blocurilor. Astfel, dupa primele luni din 2015 lanturile de hipermarketuri, supermarketuri si celelalte retele moderne acaparase o cota de piata de 57% fata de 41% in 2008, potrivit datelor oferite de compania de cercetare de piata GfK.

Feliciu Paraschiv, proprietarul lantului de magazine Paco a declarat ca antreprenorii romani prefera sa isi cumpere masini scumpe, sa isi construiasca case si sa plece in vacante cu profitul obtinut, decat sa il reinvesteasca in afacere. Afacerile Paco depasesc peste 11 mil. euro., domnul Paraschiv fiind unul dintre putinii antreprenori romani cu afaceri in co¬mertul modern.