facebook
Home Stiri Cum si-a redus un producator de legume congelate consumul de energie cu...

Cum si-a redus un producator de legume congelate consumul de energie cu 8%

0
136

website builder

Pregatirea, inghetarea si depozitarea legumelor sunt principalele elemente de consum de energie de la Gelagri.

Compania Gelagri o subsidiara a cooperativei de produse agricole Triskalia, cu culturi si fabrici de procesare in Franta si Spania si-a propus reducerea impactului activitatii sale asupra mediului. Aceasta a dus la reducerea cu 8% a consumului de energie. Pentru a ajunge la acest rezultat, compania a colaborat cu Energy Pool, un partener experimentat care impartaseste viziunea sa asupra mediului.

Infiintata in 2009, compania este specializata in gestionarea consumului electric profesional. Acesta solicita consumatorilor de energie sa-si reduca consumul sau, dimpotriva, ii incurajeaza sa consume la momentul potrivit, tinand cont de constrangerile locatiei si de oportunitatile de piata, in ceea ce priveste pretul si disponibilitatea.

Un prim proiect a aparut pe un sit al Gelagri unde se consumau 30 GWh de energie electrica pe an, ceea ce corespunde consumului unui oras de aproximativ 6400 de locuitori, dar si unei facturi la electricitate de 3 milioane EUR / an. Cele mai energofage operatiuni contribuiau la pregatirea, inghetarea si depozitarea legumelor. Au fost stabilite trei solutii: reglare electrica, schimbarea consumului in functie de disponibilitatea energiei verzi pe retea si eliminarea efectiva a unor consumuri inutile.

Un profil de consum personalizat

“Am instalat o cutie automatizata la fata locului care functioneaza ca o interfata atat cu echipele noastre operationale, cat si cu sistemul automat de control al frigului deja in vigoare “, explica Adrien Poitrimoult, Product Manager Energy Pool.

Acest sistem permite trimiterea catre utilizator a unui profil de consum optimizat, calculat dinamic in fiecare zi in functie de parametrii de influentare (date meteorologice, oportunitati de piata etc.).

“Aceasta solutie este personalizata pentru ca Gelagri sa-si gestioneze constrangerile legate de proces. De asemenea, ii permite sa-si recastige controlul asupra instalatiilor sale reci cand este necesar. A existat o adevarata provocare tehnica in conformitate cu standardele de siguranta, standardele de igiena si standardele termice din sala de frig. Am inceput prin listarea tuturor acestor constrangeri cu Gelagri “, continua el.

La locatia in cauza, factura de energie a scazut cu 8%, ceea ce corespunde consumului de energie electrica al 200 de gospodarii. Un al doilea site ar putea fi echipat in curand cu echipamentul respectiv.

“In mod mai global, planificam, de asemenea, sa evoluam in sensul integrarii in cat mai mare masura a energiilor regenerabile si al punerii in aplicare a stocarii energiei prin utilizarea unor baterii, de exemplu”, asigura Adrien Poitrimoult.