Deputații europeni, împotriva propunerii utilizării fosfaților în alimentele din UE

0
14

Membrii comisiei pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară au blocat o propunere a Comisiei de a extinde utilizarea fosfaților în carnea de kebab, anunță Food Navigator.

Comisia Europeană a propus ca în cazul cărnii de kebab din carne de miel, carne de vită, carne de pasăre să se permită utilizarea acidul fosforic, a di și tri fosfațiilor și a polifosfațiilor, enumerați în Europa sub numerele E 338 până la 452.

Reglementările UE nu permit ca aditivii ce conțin fosfați să fie utilizați în carne, dar existența unui număr din ce în ce mai mare de excepții arată că producătorii de alimente le folosesc din ce în ce mai mult pentru a păstra aroma și a reține apa.

O anexă la Regulamentul nr. 1333/2008 permite utilizarea fosfaților în cârnați și bräte pentru micul dejun. Totodată, în 2015, Republica Cehă a solicitat extinderea acestei excepții la preparatele cehe din carne tradițională bílá klobása, vinná klobása, sváteční klobása și syrová klobása, motivând printr-o necesitate tehnologică similară. S-a spus că fosfații au fost esențiali pentru menținerea stării fizico-chimice a mâncării și pentru creșterea capacității de legare, în special atunci când produsele sunt ambalate în atmosferă protectoare și au o durată de depozitare prelungită.

Proiectul de moțiune, pe care deputații parlamentari din domeniul sănătății l-au respins cu 32 de voturi față de 22, va merge acum la votul Parlamentului în cadrul unei ședințe plenare care va avea loc pe 11 – 14 decembrie. Dacă majoritatea absolută a deputaților europeni sprijină rezoluția, Comisia va trebui să prezinte o nouă propunere.

Agenția Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) a efectuat o evaluare a fosfaților în 2013 ca urmare a unei revizuiri științifice realizate în 2012, în care a sugerat o asociere între un aport ridicat de fosfat și un risc cardiovascular crescut.

Cu toate acestea, s-a ajuns la concluzia că „datorită limitărilor intrinseci ale designului neintervențional al studiilor incluse, nu este posibil a se face inferențe cauzale între nivelurile de fosfat seric și efectele adverse observate”.

Agenția a mai arătat că: „În plus, nu se poate preciza dacă riscul cardiovascular crescut evidențiat în aceste studii observaționale se datorează diferențelor în aportul alimentar de fosfor în general sau fosfaților sub formă de aditivi fosfati si nivelurilor ridicate de fosfat seric.”

Studiu publicat in 2013 a găsit legături între dieta bogată în fosfor și creșterea mortalității. Oamenii de stiință din cadrul EFSA au programat o reevaluare a fosfaților până în decembrie 2018. Industria a încercat să replice la aceste limitări prin alternative de tip „clean label”.

Anul trecut, oamenii de știință au sugerat că de exemplu, polizaharidele ar putea fi utilizate pentru a ajuta la reținerea apei în creveți fiind, de asemenea, și mai ieftine.