Lactate

Producatorul de lactate Dorna a atacat cu recurs o decizie a Curtii de Apel Bucuresti din luna februarie a acestui an, care a respins cererea de anulare a unei amenzi aplicata de Consiliul Concurentei in noiembrie 2016 pentru nereguli in cazul unor licitatii organizate in 2010 si 2011 in judetele Giurgiu, Ialomita si Dolj, in cadrul Programului Cornul si Laptele.

Alaturi de Dorna, au fost sanctionate atunci si companiile Albalact, Simultan, Lacta si Deltalact, amenzile insumand 8,6 milioane de lei. Albalact si Simultan au recunoscut savarsirea faptei anticoncurentiale si, ca urmare, amenda a fost redusa cu 20% din nivelul de baza.

Cea mai mare amenda a fost aplicata Albalact – 4.953.725 lei, urmata de Simultan – 2.215.758 lei, Dorna – 1.020.891 lei, Lacta – 261.306 lei si Deltalact – 139.860 lei.

lapte, cutie, tetra pak

In urma investigatiei, Consiliul Concurentei a constatat ca, pe parcursul licitatiilor, cele cinci companii ar fi actionat concertat, in sensul ca, in prima etapa, au depus oferte pentru toate loturile scoase la licitatie de autoritatile contractante, iar in etapa a doua, de licitatie electronica, si-au impartit loturile pentru care au licitat.

Concret, in cadrul fiecarei licitatii, in etapa de licitatie electronica, fiecare ofertant si-ar fi ales 1 sau 2 loturi pentru care a actionat, ceilalti ofertanti nelicitand pentru acestea. In acest fel, au licitat doar pentru loturile pe care stiau ca le vor castiga, eliminand concurenta.

“O licitatie este eficienta din punct de vedere al preturilor si calitatii bunurilor ofertate numai in conditii de concurenta reala. In aceasta situatie, ofertantii au actionat in mod concertat: contractele au fost adjudecate prin rotatie, fiecare dintre cele cinci companii castigand cel putin un contract in cadrul fiecarei licitatii”, a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei, intr-un comunicat remis Profit.ro in decembrie 2016.

Consiliul Concurentei incurajeaza companiile implicate in fapte anticoncurentiale sa contacteze autoritatea de concurenta, in felul acesta, putand beneficia de reduceri substantiale ale amenzilor.


Albalact este liderul pietei de lactate din Romania. Compania este detinuta, din 2016, de grupul francez Lactalis, care a preluat compania de la familia Ciurtin si alti actionari minoritari.

De asemenea, Dorna este una dintre companiile din grupul LaDorna, controlat tot de compania franceza Lactalis,cel mai mare grup de produse lactate la nivel mondial si lider pe piata branzeturilor.

Simultan este producatorul brandului SIM si este detinut de omul de afaceri Florin Herbai.
Lacta SA este un producator de lactate din Giurgiu care fabrica sub brandul Lacta. Listata pe AeRo, societatea este detinuta de Scop Line SA din Galati, Geochis SA si alti actionari printre care si statul roman prin Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului.

Deltalact SA este un producator local din Tulcea detinut, potrivit datelor Termene.ro, de catre omul de afaceri Bajdiu Ghiorghie – 60,3%, Stilva Prodcom SRL si SIF Moldova.