Dublul standard în Bulgaria. Ce a relevat ancheta

0
77

Analizele ştiinţifice comparative ale alimentelor şi băuturilor aparţinând aceloraşi branduri, vândute în Bulgaria şi în alte ţări din Uniunea Europeană, au dovedit doar câteva diferenţe minime, se arată într-un studiu publicat de Comisia pentru Protecţia Consumatorului din Bulgaria (CPC), anunță publicaţia Sofia Globe.

„Cea mai importantă concluzie este că, în ceea ce priveşte siguranţa alimentelor şi băuturilor, nu există nicio îndoială că ceea ce se vinde pe piaţa bulgară şi în restul UE respectă normele de siguranță, conform standardelor în vigoare”, a declarat şeful CPC, Dimitar Margaritov. „În al doilea rând, la fel de important, apreciem că acest concept de «dublu standard» s-a transformat în cu totul altceva. În orice caz, este clar că nu există standarde duble pe axa est-vest”.

Studiul a presupus analiza comparativă a alimentelor și băuturilor comercializate în Bulgaria, Germania, Grecia, Ungaria, Portugalia şi Spania.

Au fost testate 11 produse. Două – conserve de mazăre şi porumb – au arătat diferenţe semnificative. Patru – unt, ciocolată, bomboane de ciocolată, ton – au avut „diferenţe minime şi irelevante” de calitate. În cinci produse, ulei de măsline, spaghete şi trei tipuri de alcool, nu au existat diferențe demonstrabile statistic.