O nouă generatie de bauturi probiotice functionale cu impact asupra sanatatii gastrointestinale

0
206

Majoritatea produselor alimentare probiotice sunt considerate ca alimente functionale si reprezinta o insemnata parte din ele. Consumul de probiotice prin ingerarea produselor alimentare este cea mai populara modalitate de consum, in prezent, a probioticelor. Cerinta globala pentru produsele functionale creste rapid ca urmare a gradului de constientizare mare a consumatorilor.

Scopul cercetarii coordonate de Prof. Dr. Dan C. Vodnar prin finantarea obtinuta prin proiectul de parteneriate Food-Profit, care va fi prezentata la NNS 2020, a fost de a dezvolta o noua generatie de bauturi functionale probiotice prin utilizarea de reziduuri agro-alimentare, bacterii probiotice  microincapsulate/granulate, imbuteliere in recipiente inteligente cu eliberare controlata.

PREZENTARE GENERALA NNS 2020

Valorificarea cercetarilor din cadrul proiectului reprezinta o mare oportunitate pentru agentii econimici, motiv pentru care va invitam sa va inscrieti la NNS 2020

Vor fi proiectate bauturi functionale probiotice inovative cu impact asupra sanatatii gastrointestinale, crescând rata de inovare in acest domeniu, stimulând noi oportunitati de productie a bauturilor functionale si indepartând barierele pentru transferul de cunostinte catre inovatia reala.     

Sindromul de colon iritabi (SCI) este o tulburare functional gastrointestinala care afecteaza 10-15% din populatia adulta din tarile industrializate. In scopul de a produce beneficii terapeutice, probioticele ingerate trebuie sa supravietuiasca expunerii mediul gastrointestinal ajungând in colon in cantitati mari, asfel incat sa faciliteze colonizarea si sa exercite efectul benefic asupra gazdei. A fost recomandat ca alimentele probiotice sa contina cel putin 107 UFC/ml, in momentul consumului.  

TARIFE – FORMULAR INSCRIERE NNS 2020

Practic, in cadrul cercetarii, s-a optimizat procesul de microincapsulare a bacteriilor probiotice Lactobacillus plantarum si Bifidobacterium infantis in microcapsule de alginate protejat cu chitosan. S-au dezvoltat variante de bauturi din coji de mere, sfecla, morcovi, struguri albi, struguri negrii si pulpa de portocale.

Despre Prof. Dr. Dan C. Vodnar

Dan C. Vodnar este Profesor Universitar și Prorectorul responsabil cu cercetarea în cadrul Universițății de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca.

Se bucură de o activitate de cercetare ştiinţifică şi de inventică, recunoscute la nivel naţional şi internaţional. La vârsta la care cei mai mulți de-abia își încep adevărata ascensiune profesională, Dan C. Vodnar a ajuns în rândurile celor mai stimați membri ai mediului universitar si de cercetare, fiind și conducător de doctorat și având o echipă de 10 cercetători.

Astfel, în 2014 i-a fost decernat premiul Danubius Young Scientist Award la Viena; În 2015 Aspen Institute Romania i-a decernat premiul Technology and Innovation Leadership Award la Bucuresti, iar Foreign Policy l-a premiat pe candidat pentru munca şi pasiunea sa trecându-l într-un Top “100 de oameni care schimbă România în bine”. În acelasi an, a fost ales Semifinalist în cadrul consursului European Social Innovation din 1408 aplicații;În 2016 Vira International Foundation, India i-a oferit premiul Young Scientist Award; Anul 2017 i-a incununat cercetarea științifică și de inventică prin Medalia de Aur la Salonul Internaţional de Inventică de la Geneva, Elveţia.

În prezent, coordonează 4 proiecte de cercetare internaţionale, 6 proiecte naţionale, 3 proiecte instituționale, a finalizat cu succes 2 granturi academice şi 4 cecuri de inovare şi, de asemenea, este membru în peste 10 proiecte de cercetare ştiinţifică. Este autorul a 3 brevete de invenţie premiate la saloanele internaţionale de inventică. Activitatea publicistică marchează peste 115 articole stiintifice (WoS), având h-index 20.

CITESTE MAI MULTE DETALII DESPRE DAN C VODNAR…