EFSA a aprobat un nou tip de siliciu pentru suplimentele alimentare

0
1141

Noul ingredient alimentar, cunoscut sub numele de siliciu organic este sigur pentru a fi utilizat in suplimentele alimentare, au declarat oficialii Autoritatii Europeane pentru Siguranta Alimentara (EFSA).

Cererea de aprobare a utilizarii monomethylsilanetriolului (MMST) ca ingredient alimentar a fost depusa inca din 2009, de compania irlandeza LLR-G5, care produce siliciu organic G5. La acel moment EFSA a declarat ca exista insuficiente date cu privire la biodisponibilitatea si toxicitatea respectivului ingredient, pentru a putea fi confirmata siguranta sa in utilizare, in consumul alimentar.

EFSA_2Apoi, in 2013, Autoritatea pentru Siguranta Alimentara din Irlanda (FSAI) a declarat ca ingredientul necesita o evaluare suplimentara inainte de a fi adaugat pe lista de vitamine si minerale permise in suplimentele alimentare, in anexa II a Regulamentului (CE) nr. 1170/2009.

Siliciul este un ingredient deja permis ca mineral in suplimentele alimentare, dar MMST este un produs nou cu o “structura moleculara primara noua sau modificata in mod intentionat”. Siliciul este prezent in mod obisnuit in produsele alimentare sub forma de acid ortosilicic (OSA), care este absorbit rapid din tractul gastro-intestinal in organismul uman si excretat apoi prin urina.

Cea mai recenta evaluare a EFSA a analizat biodisponibilitatea OSA atunci cand este “eliberat” din MMST. In cadrul acestei evaluari solicitate de catre Comisia Europeana, Comitetul EFSA pentru Aditivii Alimentari si Surse Nutritionale Adaugate in Hrana Umana (ANS) a concluzionat ca MMST ca sursa de siliciu la nivelurii de cel mult 115 mg pe litru nu a “creat temeri legate de siguranta alimentara”

Grupul de lucru a considerat ca datele analizate indeplinesc cerintele pentru evaluarea sigurantei noului ingredient alimentar si nu a solicitat teste suplimentare nici pentru toxicitate cronica si carcinogenitate si nici pentru reprotoxicitate si dezvoltarea toxicitatii.

Directorul de marketing, al LLR-G5, Amanda Dolan, a declarat ca firma a fost mandra de ”perseverenta” dovedita si de ”munca de pionierat efectuata” pentru a primi aceasta aprobare.

EFSA_4”Au fost aproximativ 10 ani de cercetare pentru a obtine acest aviz pozitiv din partea EFSA”, a declarat Amanda Dolan.

Ea a mai spus ca avizul a confirmat credinta in viabilitatea acestui ingredient si vor astepta aprobarea finala din partea Comisiei Europene, inainte de a-si contura urmatorii pasi de urmat, pasi care ar include expansiunea pe piata si chiar o eventuala cerere de avizare a utilizarii pe etichetele produselor ce contin acest ingredient, a unei mentiuni legate de beneficiile pentru sanatate.

Franta este principala piata pentru companie, care are sediul in Irlanda, dar care a fost fondata de doi francezi in 1999.

19 cereri respinse

EFSA_7Au mai existat alte 19 cereri de avizare in ceea ce priveste siliciu, depuse de alte companii si organizatii, conform registrelor UE, dar toate au fost respinse. Beneficiile pentru sanatate clamate a fi date de acest ingredient ar include mentinerea sanatatii oaselor, a elasticitatii pielii, parului si a formarii unghiilor, a formarii de tesut conjunctiv si protectia impotriva acumularii de aluminiu in creier.

Produsele LLR-G5 clameaza a ajuta la mentinerea sanatatii oaselor, a tesutului conjunctiv, a vitalitatii pielii si la formarea de cartilagii. Noul supliment alimentar este realizat baza de apa, MMST, potasiu si fosfat. Compania va comercializa, de asemenea, geluri si spray-uri.