Germania, “terenul de testare” pentru lansarile de produse inovatoare

0
1228

Nu numai ca Germania este, in Europa, “terenul de testare” pentru lansarile de produse inovatoare din domeniul alimentelor si bauturilor, dar este de asemenea si ”bancul de probe” al Europei pentru firmele cu idei noi, deschizatoare de drumuri, care cauta o piata receptiva. Analistii firmei de cercetare a pietei Mintel ne explica si de ce.

”Unul dintre motivele pentru care Germania este “terenul de testare” al Europei pentru alimente si bauturi este faptul ca aceasta este cea mai mare piata de gen din Europa. Un alt motiv este, de asemenea, existenta unei concurente incredibil de dure si al unui razboi al preturilor in sectorul comertului cu amanuntul,” a declarat pentru FoodNavigator.com Julia Buëch, analist pentru industria alimentara si a bauturilor la Mintel. “Aceste caracteristici ale pietei germane alimenteaza inovarea, actorii din piata fiind astfel nevoiti sa aduca in mod continuu concepte noi in atentia consumatorilor, pentru a ramane relevanti in perceptia lor si sa adauge valoare produselor lor pentru a-si diferentia oferta lor, in lumea moderna de astazi”, a adaugat  Julia Buëch.

Compania de cercetare de piata a publicat recent o lista de top zece cele mai inovatoare lansari de produse din Germania, intr-un blog on-line, pentru a aduce in atentia publicului aceste inovatii.

testare_2”Un astfel de produs este Helga de la Evasis Edibles, bautura racoritoare acidulata, cu un continut scazut de calorii, bazata pe prelucrarea microalgelor de apa dulce chlorella. In aceeasi categorie a bauturilor inovatoare intra si ”Vegan to Go”, produs de firma Voelkel, care este o ”gustare” lichida facuta cu fructe si legume, quinoa, grau incoltit, spirulina si ceai matcha. Aceasta bautura isi pune propria stampila pe doua tendinte majore din lumea alimentelor si bauturilor: gustari sanatoase; si tendinta tot mai activa catre dietele pe baza de plante,” explica analistii Mintel, Katya Witham si Julia Buëch.

Trendul in favoarea consumului de proteine din plante este reprezentat atat de inghetata Made with Luve, de la Prolupin, facuta cu proteine extrase din lupin, cat si de pizza picanta cu gust de carne, pentru vegetarieni. Pizzele pentru vegetarieni sunt un produs relativ de nisa in Germania – contabilizand doar 3% dintre lansarile de noi produse alimentare intre 2010 si 2014, spun analistii – dar peste o treime dintre noile pizza lansate pe piata nu au in continut carne.

testare_4De asemenea, fideaua organica Slendier de la D’Lite food este produsa din radacina plantei numite konjac, un ingredient care in Germania castiga din ce in ce mai mult teren deoarece nu contine carbohidrati. Cererea de produse cu un continut redus sau inexistent de carbohidrati a crescut de peste doua ori intre 2014 si 2015, spune Buëch.

Dar inovarea nu se limiteaza doar la produse alimentare si bauturi, ci se extinde si la ambalaje. Berea Bilger Stümple produsa de Fürstenberg si sticla in care este aceasta comercializata, cu un design retro, care pune in valoare ideea de mostenire culturala si de produs facut manual, cu metode traditionale; precum si modul de ambalare “izbitor de simplu si purist” al branzei feliate proaspete Deli Fresh de la Leerdammer au fost extrem de apreciate de catre compania de cercetare.

Intr-o epoca a abundentei de produse, marcile trebuie sa comunice valoarea adaugata pe care o au pentru a-si diferentia produsele lor, iar ambalarea joaca un rol crucial in acest proces. Noile produse de succes, au nevoie de atribute moderne si ambalaje unice care ajuta consumatorul sa inteleaga “povestea” din spatele produsului finit.

testare_7

”Aceste povesti trebuie sa fie autentice si captivante, si pot, de exemplu, sa evidentieze traditia si impresionanta evolutie a unui brand de-a lungul anilor, sau faptul ca sunt realizate manual, atribut care continua sa castige o noua importanta in lumea industrializata de astazi,” comenta Buëch.

Terenul de testare pentru inovare al Europei

Cateva dintre produsele care figureaza in partea de sus a clasamentului realizat de Mintel nu provin din Germania, ci din alte tari europene: Olanda, Belgia si Austria. Buëch a explicat ca acest lucru se datoreaza faptului ca multe companii utilizeaza piata germana ca pe un teren de testare pentru produsele lor inovatoare, consumatorul german fiind foarte receptiv la noile tendinte culinare din intreaga lume.

testare_6“Germania este o piata foarte atractiva pentru companiile europene care vor sa intre pe o anumita piata, oferind oportunitati de afaceri pe toate fronturile. Companiile pot, de asemenea, folosi piata germana ca pe un banc de proba pentru produsele inovatoare. Aceasta ofera o baza solida pentru inovare pentru diferite piete specifice de gen, ceea ce se traduce prin faptul ca peisajul alimentar si al bauturilor devine din ce in ce mai divers.”

Pentru a putea determina care dintre aceste produse ar functiona bine in alte piete regionale, producatorii ar trebui sa caute produse care ofera “puncte de contact”, a explicitat Buëch. Aceste puncte comune ar putea include beneficii in domeniul sanatatii sau al mentinerii formei fizice, caracteristici premium sau anumite atribute extrem de cautate.

“Important de retinut este faptul ca in Europa, consumatorii manifesta un interes tot mai mare pentru oferte unice care se opun apetitului  pentru produse fabricate in masa (produse care au dominat in mod traditional piata); totodata ei sunt din ce in ce deschisi la concepte “nisa”,” a adaugat ea.