Emil Dumitru, PRO-AGRO: Ministerul Mediului complice la falimentarea industriei alimentare romanesti

0
1036

In urma conferintei de presa care a avut loc ieri, 4 februarie la sediul Federatiei PRO AGRO, au fost dezbatute si propuse solutii privind taxa pe ambalaje care ingenucheaza industria alimentara in 2016. Domnul Emil Florian Dumitru, Presedintele PRO AGRO a anuntat un protest in data de 9 februarie daca nu va avea loc nicio discutie cu Ministrul Mediului.

Emil Florian DUMITRU – Presedinte Federatia Nationala a Producatorilor din Agricultura, Industria Alimentara si Servicii Conexe din Romania – PRO AGRO

Marti, 9 februarie 2016, Federatia Nationala PRO AGRO, impreuna cu organizatiile membre si sindicatele din cadrul AGROSTAR, la care se vor alatura si celelale organizatii afectate din sectorul agroalimentar vor organiza un miting de protest. Introducerea unei penalitati in valoare de 2 lei pe kilogramul de ambalaj este injusta, iar modul fraudulos in prin care a fost eliminata raspunderea OTR-urilor in noua Lege 249/2015, ne certifica faptul ca functionari din cadrul Ministerului Mediului sunt complici la falimentarea industriei alimentare romanesti. Solicitam organelor de ancheta sa restabileasca dreptatea si sa se ia masurile care se impun in acest caz.

Mihaela Tyrel de POIX – Presedinte Organizatia Nationala Interprofesionala Vitivinicola (O.N.I.V.)

In acest moment, intretinerea unui hectar de vie ajunge la minim 2500 de auro pe an. Aceasta suprataxare va creste costul pe ha in medie cu 1600 de euro astfel incat nu va putea sa nu se reflecte in pretul unei sticle de vin.

2 lei/kg de ambalaj inseamna 8% din CA pentru industria vitivinicola. Este pur si simplu faliment curat. Un an am platit facturi catre OTR-uri care nu si-au facut datoria. In industria vinului nu putem fiecare sa ne ocupam de recuperarea ambalajelor noastre, practic noi am fost obligati sa facem aceste contracte cu aceste OTR-uri pe care practice nici nu am avut cum sa le negociem.

Stefan NICOLAE – Presedinte AGROSTAR

Agricultura si industria alimentara sunt pe cale sa dea faliment din lipsa de profesionalism a celor de la Ministerul Mediului. In fiecare an la inceput cand incep sa se miste lucrurile ne trezim minuni din astea, de la unii care vor ei sa mai colecteze niste taxe de la noi care ne facem datoria in industria alimentara. OTR-urile sunt niste aspiratoare de cersit bani. Acum daca tot ne taxati sa ne dati si subventiile la timp, sa ne dati niste credite favorabile, nu sa ne cocosati de tot. Trebuie sa fim vigilenti si duri si asa o sa facem marti la protest.

Aurel TANASE – Presedinte ROMCONSERV

Noi producem in industria noastra 35.000 de tone de deseuri, cea mai mare parte din sticla. Aceasta suprataxa inseamna o scumpire cu 30-40% a conservelor ieftine, pe care firmele nu o pot suporta si o vor include in pret. O fabrica ce are o cota de 26% pe piata conservelor de legume si fructe, trebuie sa plateasca acum 1,2 milioane de lei pe luna, adica mai mult decat tot profitul anual.

Sectorul nostru este cel mai dezavantajat deoarece circulam pe piata cu niste produse ieftine, iar ambalajul poate depasi pretul produsului. Ce ne deranjeaza este ca de o luna jumatate incercam sa ne intalnim cu Ministrul Mediului si ne-au ignorant de fiecare data.

Viorel MARIN – Presedinte Asociatia Nationala a Industriilor de Morarit si Panificatie din Romania

Nu e suficent sa asezi un ministru tehnocrat pe scaun, din pacate doamna ministru Palmer a venit cu entuziasm, ca si tot Guvernul, dar nu s-a organizat sufiecient de bine ca sa inteleaga ce merge si ce nu in ministerul pe care il conduce.

Sorin MINEA -Presedinte Romalimenta

Romania platea 50 euro pe tona de deseuri din ambalaje, in Bulgaria aceasta taxa este de 30 de euro, in timp ce producatorii germani platesc 270 de euro pe tona. O data cu suprataxarea s-a ajuns ca producatorii romani sa plateasca 500 de euro, adica cea mai mare valoarea de pe piata europeana.

Dorin COJOCARU – Presedinte Asociatia Patronala Romana din Industria Laptelui

Guvernantii vor sa colecteze acum banii pentru anul 2015, bani care nu au fost bugetati si planificati. Problema e ca toate aceste costuri nebugetate le vom impinge catre furnizor – fermierul – sau catre consumatori. Catre consumatori s-ar putea sa se opuna supermarketurile care vor prefera sa aduca produse din import, iar fermierii romani vor da faliment in conditiile in care nu vor mai avea unde sa-si dea laptele.

Aurel Popescu – Presedinte Rompan

In industria panificatiei influenta acestei legi este mai mica, dar in conditiile in care noi ne luptam sa castigam 5 bani la pretul unei paini, iar ei acum iau 10 bani in plus pentru ambalaj, este clar ca vor fi cateva fabrici, din pacate cu capital romanesc, care nu vor rezista.

Acestea sunt ideile de forta si avertismentele trasmise in cadrul conferintei de presa cu titlul “Ministerul Mediului ingroapa Romania si ii saraceste pe romani” organizata de Federatia Nationala PRO AGRO, Federatia Nationala a Sindicatelor din Agricultura, Alimentatie, Tutun, Domenii si Servicii Conexe si Organizatia Nationala Interprofesionala Vitivinicola – ONIV, asociatii profesionale afectate direct de Legea 249/2015, privind deseurile rezultate din ambalaje.

Avertimentele privind situatia extrem de delicata in care vor fi plasate de acum incolo industria alimentara si producatorii agricoli au fost lansate catre Ministerul Mediului si catre celelalte institutii abilitate sa corecteze prevederile din noul act normativ, care vor duce la scumpiri iminente ce vor afecta puterea de cumparare a populatiei si la grave probleme economice pentru peste 12.000 de companii.

In cadrul conferintei de presa a fost prezentat si pachetul de solutii pe care asociatiile initiatoare il propun Guvernului si celorlalte structuri decidente. Acesta cuprinde:

1. Aplicarea prevederilor contractuale si a legislatiei in vigoare la momentul incheierii contractelor in cazul producatorilor care, de buna credinta, au incheiat contracte cu OTR-urile abilitate, au respectat prevederile contractuale, deci trebuie exonerati de raspunderea reciclarii pentru anul 2015;

2. Emiterea deciziilor de plata pentru penalizarea nerealizarii obiectivelor de reciclare integral catre OTR-uri, pentru anul 2015, la nivelul cantitatilor declarate ca fiind puse pe piata de catre fiecare operator economic;

3. Deducerea sumelor achitate catre OTR-uri de catre agentii economici in baza contractelor din 2015 – din sumele pe care acestia din urma le vor datora cu orice titlu catre Ministerul Mediului si institutiile subordonate acestuia;

4. Constituirea unui grup de lucru format din toti actorii implicati in aceasta problematica (reprezentanti ai autoritatilor centrale si locale, producatori de ambalaje, producatori de bunuri ambalate, etc.) care sa procedeze la redactarea unui cadru legal corect si echitabil, care sa raspunda obiectivelor de mediu asumate si care sa intre in vigoare in regim de urgenta;

5. Elaborarea de catre Ministerul Mediului si celelalte autoritati cu atributii in domeniu, a unui nou proiect de act normativ care sa creeze in mod real un sistem eficient de colectare si reciclare a ambalajelor, sub semnul responsabilitatii.

Federatia Nationala PRO AGRO a anuntat organizarea unei actiuni de eco-voluntariat, sambata, 6 februarie, ora 11, in Delta Bucurestiului – Parcul Natural Vacaresti. (invitatie atasata)

De asemenea, marti, 9 februarie, in fata Ministerului Mediului, va avea loc un miting de protest, la care vor participa aproximatix 2500 de persoane.

Ambele actiuni au rolul de a semnala si sensibiliza opinia publica si in special autoritatile in legatura cu efectele dezastruoase ale noii legi referitoare la colectarea si reciclarea ambalajelor.

Pentru mai multe informatii atasam cateva elemente de documentare care v-ar putea fi utile.