Expertii in nutritie prognozeaza ca sustenabilitatea va fi tendinta cea mai importanta a anului 2017

0
272

Sustenabilitatea castiga un nou vot pentru “cel mai important” trend al anului 2017, urmat indeaproape de cererea pentru alimente ce contin proteina pe baza de plante, conform unui studiu relizat pe un grup mic, dar specializat de experti in nutritie, intervievati de Ketchum’s Global Food and Beverage Practice si sprijinit de Ketchum Global Research and Analytics.

Nutritionistii vor trebui sa depuna eforturi mai mari pentru a combate neinitiatii din domeniu si alimentele false.

Conform raspunsurilor a 114 nutritionisti profesionisti din intreaga lume, problemele de sustenabilitate legate de produsele alimentare vor “in centrul atentiei” in 2017, spun cei de la Ketchum.

“Termenul “nutritie” continua sa fie redefinit pornindu-se de la nutrienti si ajungându-se la sursa alimentului, ingredientele ce-l compun si modul de productie,” explica specialistii Ketchum in raportul publicat in aceasta luna.

sondaj1Ca atare, 67% dintre respondenti considera ca tot mai multi consumatori vor cauta ingrediente locale si 56% cred ca cele organice vor fi mai importante, in parte, deoarece acestea sunt percepute ca fiind mai prietenoase cu mediul. De asemenea, respondentii sugereaza un interes in crestere pentru produsele alimentare sustenabile, fapt care ar putea conduce la zero deseuri la magazinele alimentare, in cazul in care cumparatorii vor aduce cu ei pungi reutilizabile si vor calcula cu mai multa atentie cantitatea de alimente de care au nevoie.

In plus, respondentii sondajului sugereaza ca produsele alimentare ce previn producerea de deseuri la domiciliu, in restaurante si in retelele de vanzare cu amanuntul vor deveni mai importante.

Proteinele din plante vor continua sa atraga un numar in crestere de clienti

sustenabilitateProteinele din plante, dar si cele obtinute din procesarea unor insecte vor continua sa creasca in popularitate in 2017, in conformitate cu Ketchum. Aproape trei sferturi dintre respondenti se asteapta la o crestere de popularitate in 2017, pe aceste segmente. In special, 60% dintre respondenti se asteapta sa vada o crestere a consumului de proteine din seminte din plante in 2017, in parte datorita declararii anului 2016, de catre Organizatia Natiunilor Unite ca Anul Plantelor cu Seminte Comestibile.

“In multe feluri, semintele comestibile incorporeaza multe dintre tendintele in crestere identificate pe parcursul studiului – acestea pot fi cultivate in mod sustenabil, sunt bogate in nutrienti, ofera proteina pe baza de plante si au beneficii functionale de sanatate,”  conform datelor oferite de raport.

Problemele de sanatate influenteaza consumul

Preocuparile referitoare la sanatate sunt un alt factor determinant pentru cresterea consumului de alimente ce contin proteina din plante, si joaca de asemenea un rol cu privire la tendintele ce detin locul trei si patru ca importanta, pentru 2017 in nutritie: cresterea gradului de constientizare a consumatorului cu privire la microbiome si cresterea cererii pentru alimente sanatoase si care pot fi gatite rapid.

“Microbioma, ecosistemul interactiv al intestinului nostru, este un termen deja cunoscut in randul consumatorilor, iar axa intestin-creier (semnalizarile biochimice care are loc intre tractul gastrointestinal si sistemul nervos central) este un domeniu de cercetare care preocupa majoritatea comunitatii nutritionistilor la nivel mondial, “arata raportul Ketchum.

Membrii acestei comunitati, de asemenea, cred ca microbiomele vor atrage atentia mai multor consumatori in anul urmator. Mai mult de jumatate dintre respondenti prognozeaza o  crestere a interesului consumatorilor pentru prebiotice, produse alimentare fermentate, bauturi bogate in probiotice si produse alimentare cu continut scazut de zahar si acizi grasi nesaturati, potrivit studiului.

In sens mai larg, ei prognozeaza, de asemenea, ca toti consumatorii vor dori optiuni mai sanatoase, in general, atât pentru mesele luate la domiciliu, cât si in locurile de unde isi procura o serie de gustari ori mese zilnice (fast-food-uri, restaurante). Acest lucru va determina dezvoltarea unui interes sustinut pentru meniuri sanatoase livrate la comanda si pentru retelele de autoservire ce ofera boluri umplute cu cereale, leguminoase si legume sau sushi si orez, considera 60% dintre respondenti. Totusi ”smoothie”-urile si gustarile pe baza de fructe anti-oxidante nu vor inregistra o evolutie spectaculoasa in 2017.

Raspandirea stirilor

alimente_false1Nu toate aspectele legate de 2017 sunt pozitive pentru expertii in nutritie intervievati. O provocare semnificativa, pe care acestia o prevad in 2017 este cea legata de raspandirea alimentelor false (al caror consum ar asigura serie de beneficii pentru sanatate) si a orientarilor nutritioniste gresite, promovate de bloggeri si influentatori prin paltforme de social-media, care nu sunt acreditati.

Aproape doua treimi dintre nutritionistii intervievati prognozeaza o crestere a influentei bloggerilor specializati pe domeniul alimentar, in 2017, fortand comunitatea nutritionistilor sa depuna un efort mai mare pentru a  combate multimea de alimente false si falsificate promovate pe o multime de platformele sociale si digitale si  pentru a oferi indrumari nutritionale bazate pe date si cercetari stiintifice,” conchide raportul.