Hrana viitorului? Local, organic si certificat

0
14

Comisia Europeana a publicat un raport ce contine o serie de previziuni despre evolutia sectorului agricol din regiune, incluzand sectorul carnii, culturile arabile, industria laptelui si produselor lactate si sectorul productiei de fructe si legume.

Raportul concluzioneaza ca, in urmatorul deceniu consumatorii vor deveni mai exigenti fata de alimente, sursele de aprovizionare si impactul acestora asupra mediului si a schimbarilor climatice.

Acest lucru poate duce la costuri de productie mai mari pentru producatori, dar va fi, de asemenea, o oportunitate de a diferentia produsele, adaugand valoare acestora si preocupandu-se de impactul pe care acestea il genereaza asupra mediului. Respectivul trend se va reflecta in sistemele de productie alternative, produsele locale, organice sau alte produse certificate, fiind din ce in ce mai solicitate, in acest context.

Comisia prognozeaza, de asemenea, ca segmentul carnii de pasare va fi singurul sector al industriei carnii pentru care productia si consumul vor creste in UE, in timp ce cererea pentru produsele lactate traditionale, cum ar fi branzeturile, “ar trebui sa continue sa creasca”.

Concluziile raportului au constituit unul dintre subiectele de discutie de la conferinta privind perspectivele agricole europene din 2018, de la Bruxelles, care a avut loc in intervalul 6-7 decembrie.