O mai buna orientare pentru siguranta alimentara in utilizarea ingredientelor si tehnologiilor nano

0
23
calculatoare2, europene

Comisia Europeana a procedat la revizuirea mai multor anexe ale Regulamentului UE privind inregistrarea, evaluarea, autorizarea si restrictionarea folosirii substantelor chimice (REACH), clarificand cerintele de inregistrare pentru nanomateriale.

“REACH a fost aplicat intotdeauna nanomaterialelor, dar regulamentul respectiv nu continea dispozitii specifice pentru acestea, motiv pentru care companiile nu stiau adesea cum sa inregistreze aceste substante in forma lor nano”, arata Comisia. “Dovezile stiintifice au aratat ca toxicitatea substantelor in forma nano, precum si efectul lor asupra mediului, difera adesea de substanta conventionala.”

Dioxidul de titan si dioxidul de siliciu folosite la colorarea in alb a alimentelor sau un agent anti-aglomerare care previne aglomerarea si asigura curgerea libera a pulberilor, poate contine particule de dimensiuni nanometrice.

Noile cerinte de inregistrare a nanomaterialelor se vor aplica de la 1 ianuarie 2020 si, potrivit Comisiei, vor contribui la “eliminarea lipsei de cunostinte” cu privire la ce nanomaterialele sunt plasate pe piata si in ce cantitati.

Cerintele furnizeaza, de asemenea, informatii privind caracteristicile de baza si modul de utilizare a particulelor de dimensiuni nanometrice, modul in care ele pot fi folosite in siguranta in industria alimentara, riscurile pe care acestea le pot genera pentru sanatate si mediu si modul in care aceste riscuri pot fi controlate in mod adecvat.