Importurile de carne de porc cresc puternic din cauza pestei porcine africane

0
95
cărnii, pestei porcine, carne de porc, tone, China, export, carne de porc

Grupul danez Premium Porc, al doilea cel mai mare crescator de porci din Romania dupa Smithfield, care detine un efectiv anual de 600.000 de capete, estimeaza ca septelul de porcine al Romaniei va scadea ca urmarea a raspandirii pestei porcine africane, ceea ce va conduce la o scumpire a carnii de porc din Romania si la o crestere a importurilor.

„Diminuarea septelului din ferme va avea probabil un impact in cresterea consumului de carne porc cu alta origine decat cea locala. Probabil ca se va observa si un efect de crestere a pretului carnii de porc proaspete provenite din Romania“, spun reprezentantii Premium Porc.

Doar in primele patru luni din 2018, importurile de carne de porc au crescut cu 30% fata de anul precedent, ajungand la peste 140 mil. euro in aprilie 2018, potrivit datelor Eurostat. In 2017, romanii au mancat carne de porc din strainatate de 475 mil. euro.

„O sa ajugem sa consumam 100% carne de porc din import daca nu impuscam toti porcii mistreti din tara, principalii purtatori ai virusului pestei porcine africane“, spune Dimitrie Musca, un fermier cu 35.000 de porci din judetul Arad.

Grupul danez Premium Porc, detinut de DCH International, cu afaceri de 53 mil. euro in 2016, detine sase ferme in judetele Braila, Constanta, Olt, Sibiu si Vrancea, potrivit datelor transmise anterior de companie.