Inca un produs romanesc recunoscut si protejat in UE: Carnatii de Plescoi

0
200
plescoi

Ministerul roman al Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) a anuntat ca inca un aliment romanesc a fost inscris in registrul produselor care beneficiaza de Indicatie Geografica Protejata (IGP), fiind vorba de Carnatii de Plescoi, informeaza Agerpres.

“Conform procedurilor de inregistrare a unei denumiri in Registrul Denumirilor de Origine Protejate si al Indicatiilor Geografice Protejate, nu a fost depusa in termenul legal nicio declaratie de opozitie. Astfel, potrivit termenelor Regulamentului de punere in aplicare al Comisiei Europene, produsul Carnatii de Plescoi (IGP) dobandeste denumirea de indicatie geografica protejata, la 20 de zile de la publicarea Regulamentului in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, deci termenul curge de la data de 4 octombrie 2019”, precizeaza Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

Carnatii de Plescoi sunt un soi de carnati afumati produsi dintr-un amestec de carne de oaie si vita, uneori si carne de capra, condimentati cu ardei rosu, usturoi si cimbru. Aceasta combinatie de ingrediente si procesul de productie le confera Carnatilor de Plescoi un gust unic, cunoscut si renumit pe teritoriul Romaniei incepand din secolul al XIII – lea.

Potrivit informatiilor MADR, proportia de carne de oaie este de minim 55%, iar cea de vita de maxim 45%. Sezonier, toamna – iarna, carnea de oaie se poate inlocui in proportie de maxim 10% cu carnea de capra fara a se modifica semnificativ proprietatile organoleptice.

“Carnatii de Plescoi se fabrica si se comercializeaza sub doua tipuri: afumati si crud uscati afumati. Ambele tipuri de Carnati de Plescoi sunt iuti datorita ardeiului iute rosu din compozitie. Acestia au o suprafata curata, intacta si nelipicioasa, iar in sectiune au consistenta legata, densa si uniforma atat pe margine, cat si in mijloc. Carnatii de Plescoi afumati se prezinta sub forma cilindrica; siraguri lungi, portionate la dimensiuni de 15-18 cm lungime, cu greutatea de 40-50 grame. Carnatii de Plescoi crud uscati afumati se prezinta sub forma aplatizata; siraguri lungi, portionate la dimensiuni de 15-18 cm lungime, cu greutatea de 25 -40 grame”, precizeaza MADR.

Toate etapele procesului de productie pentru obtinerea Carnatilor de Plescoi se desfasoara in aria geografica delimitata. Reteta a fost transmisa din tata in fiu, deoarece prepararea carnatilor si valorificarea lor era principala sursa de venit a localnicilor din Plescoi, sustin reprezentantii MADR.

La nivel european, sunt 1.450 de produse protejate, lista completa putand fi consultata in baza de date a denumirilor si inregistrarilor (DOOR).

Produsele romanesti, protejate la nivel european
Romania avea cinci produse inregistrate pe sisteme de calitate europene, din care patru Indicatii Geografice Protejate (IGP): Magiun de prune Topoloveni, Salam de Sibiu si Novac afumat din Tara Barsei si scrumbia de Dunare afumata. Produsul Telemea de Ibanesti este inregistrat pe sistemul de calitate Denumire de Origine Protejata (DOP).

Alte cinci produse romanesti ar putea dobandi protectia europeana, ca urmare a depunerii documentatiilor la Comisia Europeana. Patru sunt pentru sistemul de calitate Indicatie Geografica Protejata: Telemea de Sibiu, Cascaval de Saveni, Salata cu icre de Stiuca de Tulcea, Placinta dobrogeana, in vreme ce Salata traditionala cu icre de crap ar putea obtine protectia europeana Specialiate Traditionala Garantata.

Alte 20 de produse au fost identificate pentru o posibila inregistrare la nivel european, respectiv Telemea de Vaideeni (judet Valcea), Branza de burduf de Bran, Gem de rabarbar, Branza de Gulianca, Salata deltaica cu icre de stiuca, Virsli de Hunedoara, Paine de Pecica, Salam de Nadlac, Salinate de Turda, Usturoi de Copalau, Ceapa de Pericei, Sunca ardeleneasca, Varza de Toboliu, Bere nemteana, Cobza cu pastrav afumat de Valea Putnei, Covrigul muscelean, Prune afumate de Samburesti, Carnati oltenesti, Mere de Voinesti etc.