Puratos deschide oportunitati de co-inovare cu producatorii din panificatie si mediul academic din Romania

0
144
maiaua

Maiaua se numara printre ingredientele care vor marca dezvoltarea sectorului artizanal, potrivit Studiului Taste Tomorrow 2019

Puratos Romania, subsidiara liderului global in productia de ingrediente pentru brutarie, patiserie si ciocolaterie, a organizat pe data de 3 octombrie, in parteneriat cu Facultatea de Biotehnologii USAMV, prima editie a evenimentului „Viitorul painii sta in trecutul sau”, in care a prezentat unei audiente specializate din mediul academic si producatori din industria de panificatie abordarea stiintifica a grupului belgian cu privire la rolul proceselor fermentative din paine.

In cadrul evenimentului, au fost prezentate rezultatele Taste Tomorrow 2019, cel mai amplu studiu global independent asupra preferintelor de consum din industrie, care a implicat zeci de experti in arta culinara si 17.500 de consumatori din 40 de tari.

Potrivit studiului, painea cu maia ocupa un loc important in alegerile consumatorilor. Acestia o considera “painea viitorului”, bazandu-se in alegerile lor pe trei criterii—prospetime, aport nutritional si gust. Pe langa acest triunghi al alegerii, trei noi tendinte reies in urma cercetarii globale. In primul rand, este vorba de preferinta pentru produse realizate artizanal. A doua tendinta este interesul consumatorilor pentru produse etice, cu respect pentru mediu si oameni, iar a treia tendinta este preferinta pentru o eticheta curata.

Pentru consumatorii europeni, mancarea sanatoasa implica “mai mult” si “mai putin” in acelasi timp: “mai putine calorii, mai putina grasime, sare si mai putin zahar”, totodata “mai multe fibre, cereale integrale, seminte si proteine”. Ca atare, ingredientele vedeta, care vor marca dezvoltarea sectorului de panificatie in viitor sunt cerealele si semintele, fibrele, macinisul integral si maiaua.

Consumatorii europeni sunt pesimisti in privinta calitatii alimentelor, 66% dintre respondentii din Romania fiind sceptici ca vor mai gasi produse de panificatie sanatoase in viitor, insa raman fideli gustului traditional al painii, releva cercetarea globala.

Andreea Ciocanescu – Product Manager Puratos

„Painea este, in continuare, un aliment esential in meniul zilnic al consumatorilor din Romania insa asistam la o schimbare de mentalitate. Noile generatii de consumatori sunt mult mai interesati de o paine sanatoasa si mai constienti de ceea ce pun pe masa, o tendinta care se manifesta in stransa legatura cu diminuarea resurselor. Consumatorii vor sa stie ce mananca si care este provenienta ingredientelor. Este momentul sa declansam o schimbare in industria de panificatie, prin co-inovare intre sectorul de productie si cel de cercetare. Putem demonstra, prin calitatea produselor de panificatie, ca actionam cu grija si cu integritate, fiind preocupati de sanatatea consumatorilor. Maiaua este unul dintre ingredientele care marcheaza prezentul si viitorului in industrie, un ingredient care contine in esenta lui traditia si inovatia”, a afirmat Andreea Ciocanescu, Product Manager Puratos Romania.

Karl de Smedt, Coordonator al Puratos Sourdough Library din Saint-Vith, Belgia a prezentat activitatile derulate in cercetarea maielelor de fermentatie lactica, pe care le deruleaza in cadrul singurei biblioteci de maiele din lume. Scopul proiectului lansat in 2013 este cel de a pastra biodiversitatea maielelor cu profiluri de aroma exceptionale si de a cultiva aceasta sursa de patrimoniu cultural si de inspiratie pentru brutarii si consumatorii din toata lumea.

Karl de Smedt

“Cred ca maiaua este mult mai mult decat un aluat cu gust intens. Mai mult decat aroma. Acestea sunt cele mai evidente proprietati pe care le are maiaua. Dar mai este vorba despre digestibilitate, despre prospetime, despre poveste, despre maiestria de a face maia si de transmite aceasta traditie generatiilor care vin. Painea pe care o avem in prezent este probabil cea mai buna paine din istoria umanitatii. Cred ca, in viitor, calitatea painii se va imbunatati”, a declarat Karl de Smedt.

Prof Marco Gobbetti

In cadrul evenimentului, Marco Gobbetti, Profesor in Microbiologie la Universitatea din Bolzano, Italia si colaborator al Bibliotecii de Maiele din Saint-Vith a explicat fiziologia si biochimia bacteriilor acido-lactice in maia. Profesorul Gobetti a vorbit despre cantitatea de acizi care contribuie la procesul de fermentare, modul in care sunt influentate tipurile de maia, diversitatea maielei comparativ cu alte culturi de fermentatie in prepararea produselor fermentate, proportia perfecta de bacterii in aluat, care ofera calitate produselor cu maia.

Participantii la eveniment au primit un fragment din Vitus, maiaua cu nr. 101 din Biblioteca de Maiele, acesta fiind o maia speciala, hranita cu fainuri din toate colturile lumii, care calatoreste alaturi de creatoarea sa, Martina Goernemann.

Evenimentul a cuprins si o sesiune de degustare de produse de panificatie pe baza de maiele, produse reprezentative pentru diverse zone culinare de pe glob.


Despre Grupul Puratos

Grupul Puratos este lider global in productia de materii prime inovative, cu expertiza in aplicatii finite pentru industria de panificatie, patiserie si ciocolatiere. Compania a fost fondata in Belgia in 1919, cu sediul central la Bruxelles, are 8.780 de angajati in 70 de tari, detine 64 de unitati de productie si 82 de centre de inovatie, oferind clientilor ingrediente calitative si nutritive adaptate cerintelor locale. Produsele Puratos sunt comercializate in 100 de tari, in 2018 cifra de afaceri a Puratos a atins 1,7 miliarde de euro la nivel global.Despre Puratos Romania
Puratos Romania ofera materii prime pentru sectorul alimentar si servicii specializate clientilor sai din sectorul industrial, artizanal, retail si horeca printr-o retea de 12 filiale la nivel national si prin cele doua centre de inovatie, din Bucuresti si Cluj-Napoca, destinate testarii de produse si ingrediente inovatoare. Compania a fost infiintata in anul 1995, in Bucuresti, avand in prezent o unitate de productie in judetul Ilfov, cu trei linii de productie distincte (linie de margarina, linie de mixuri pentru patiserie si brutarie, respectiv o linie pentru umpluturi cu fructe, creme pe baza de apa si glazuri) si 150 de angajati. Puratos Romania este unul dintre principalii jucatori din sectorul de ingrediente pentru industria alimentara, avand un portofoliu extins de produse, printre care maiale active si inactive, cereale incoltite si infuzate in maia lichida, ciocolata belgiana Belcolade, umpluturi cu fructe, glazuri, creme fine pentru deserturi.