Kellogg, Hipp si alte cinci companii obligate sa elimine mentiunile inselatoare de tipul “fara zahar adaugat”

0
107

Autoritatea olandeza pentru publicitate (RCC) a cerut de la sapte producatori si comercianti cu amanuntul, printre care Kellogg, Albert Heijn si Hipp, sa elimine mentiunile “fara adaos de zahar” din produsele indulcite cu pasta de curmale, concentrat de suc de mere si sirop de sfecla de zahar.

Asociatia pentru protectia consumatorilor Foodwatch a depus plangeri impotriva a noua produse diferite vandute in Olanda, aratand ca toate acestea pretind ca nu contin zahar adaugat.

In conformitate cu Registrul de mentiuni de nutritie si sanatate din Uniunea Europeana (European Union’s Nutrition and Health Claims Register – NHCR), o mentiune de tipul ”fara zahar adaugat” poate fi utilizata numai daca produsul nu contine zahar sau alt ingredient, folosit pentru indulcirea sa.

Autoritatea Olandeza pentru Publicitate a aratat ca plangerea formulata impotriva a sapte produse a fost considerata ca intemeiata, verdict despre care Foodwatch a declarat ca se considera “multumita”.

“Inducerea in eroare a consumatorilor cu informatii false si denumiri alternative ale zaharului nu este acceptabila”, a declarat organizatia non-profit.

“Un consum prea mare de zahar are consecinte negative pentru sanatatea noastra, si mai mult de jumatate din produsele din rafturile supermarketurilor contin zahar adaugat. Folosirea unor denumiri deghizate este un lucru iresponsabil si suntem incantati sa vedem ca Autoritatea pentru Publicitate este de acord ca o astfel de pratica inselatoare nu poate fi permisa.”

Totusi, RCC a permis ca mentiunea sa fie utilizata pentru alte doua produse care contin cantitati mici de sirop de suc de mere, acceptand argumentele producatorilor ca sunt utilizate pentru textura si legare.

Deghizarile: pasta de curmale, concentrat de suc de mere, sirop de sfecla de zahar
Doua dintre plangeri au vizat produsul musli de la Kellogg cu seminte de caise si dovleac si pe cel cu migdale, caju si cocos, care contin 14% si, respectiv, 15% pasta de curmale.

Foodwatch a depus o plangere impotriva producatorului, precum si a comerciantului olandez Jumbo, care a facut mentiune inselatoare in magazinul sau online.

“Pasta de curmale este folosita in mod indiscutabil in produsele actuale din cauza puterii de indulcire”, a sustinut Foodwatch.

“In ambele cazuri, ‘pasta’ nu este parte a numelui produsului si nu este vizibila pe partea frontala a etichetei. O cantitate considerabila din continutul de zahar, non-neglijabila de 12 g si de 16 g / 100 g de zaharuri provine de la pasta de curmale.”

Kellogg a afirmat ca functia primara a pastei de date este de a lega diferite ingrediente din compoxzitia muesli-ului si a aratat ca pe ambalajele produsului apare mentiunea ca: “Acest produs contine zaharuri naturale”. Cu toate acestea, RCC a admis reclamatia pe baza nivelului de zahar adaugat produsului, aratand ca respectiva cantitate de pasta a fost “prea mare” pentru a fi considerata ca avand doar un rol functional structural.

inghetata_mai_putin_zahar, reducere de zaharAmbele companii au fost obligate sa elimine mentiunea din ambalajele produselor comercializate in Olanda si in alte tari europene in care sunt vandute cerealele respective.
Jumbo a eliminat deja mentiunile de pe site-ul sau, iar Kellogg nu a raspuns la o cerere de comentarii venita de la FoodNavigator.

Suc de rosii cu glucoza, salsa cu zahar
De asemenea, RCC a admis o plangere impotriva supermarketului olandez Albert Heijn pentru siropul sau de mere Rinse.

“In realitate, ingredientul principal este sucul de sfecla de zahar concentrat si 61% din produs consta in zaharuri”, a spus Foodwatch.

Compania britanica de snacks-uri de fructe, Urban Fruit, a fost informata sa elimine mentiunile ce insotesc capsunile sale dulci, care sunt indulcite cu suc de mere.

Producatorul de sucuri din Marea Britanie, Cawston Press, a vazut ca mentiunea sa pentru un suc de rosii care pretinde ca nu contine zaharuri adaugate, dar care continea glucoza adaugata pentru indulcire a fost de asemenea, declarata inselatoare.

Totodata, mentiunea producatorului de alimente pentru copii, Hipp, potrivit careia biscuitii sai nu contineau adaos de zahar, a fost considerata inselatoare, deoarece continea 18% concentrat de suc de mere.

In toate cazurile de mai sus, Foodwatch a depus o plangere impotriva supermarketului Albert Heijn pentru a face declaratiile de sanatate in magazinul sau de comert electronic.
De asemenea, retailerul a fost informat sa elimine mentiunea legata de faptul ca produsele nu au adaos de zahar de pe lista web a marcii suedeze Mango Papaya Salsa, care este indulcita cu zahar standard.

Doua reclamatii nu au fost acceptate
In doua cazuri, insa, producatorii au sustinut cu succes ca ingredientele adaugate nu au fost utilizate pentru indulcire.

Peijnenburg (partenerul strategic olandez pentru compania britanica Natural Balance Foods, care detine marca Nakd) a declarat ca sucul de mere concentrat din batonul de cereale Nakd Apple Crunch este folosit pentru legarea ingredientelor si pastrarea texturii.

“Acest argument nu pare improbabil avand in vedere cantitatea limitata de continut de suc de mere raportata la continitul mare de curmale, stafide si mar in produs “, a spus RCC, concluzionand ca nu a fost in contradictie cu NHCR si nu a fost inselatoare.

Foodwatch considera acest lucru ca o “eroziune” a NHCR si intentioneaza sa atace verdictul.
In celalalt caz, RCC a permis ca o mentiune de tipul fara adaos de zahar sa apara pe compoturile marca proprie ale cmerciantului Albert Heijn pentru piureurile de fructe pentru copiii cu concentrat de piure de pere.