Inteligenta artificiala conversationala, dezvoltare de roboti web (pe scurt bot) si concepte de divertisment in magazine. 2019 este pe cale sa devina un an al transformarilor pentru retail, potrivit Digimarc.

In opinia celor de la Digimarc, comertul cu amanuntul a fost printre domeniile cele mai deschise spre inovare din ultimii ani, cu investitii considerabile in tehnologiile de comert electronic, mobil si in lantul de aprovizionare. Cu toate acestea, multe dintre tehnologiile de vanzare cu amanuntul sunt inca departe de a fi mature.

“Urmatoarea etapa a evolutiei se va concentra mai putin pe noi echipamente si mai mult, pe schimbarea proceselor de afaceri si a comportamentului consumatorilor pentru a imbratisa si utiliza multe dintre aceste tehnologii”, a declarat Tony Rodriguez, sef pentru tehnologie, la Digimarc.

“Inovatiile in comertul cu amanuntul in anul urmator se vor concentra mai mult pe tehnologii din spatele scenei, care vizeaza activitatea de stocare, gestionare a lantului de aprovizionare, eficienta centrului de distributie, inteligenta artificiala contribuind la anticiparea cererii consumatorilor.”

El a adaugat ca tehnologii precum inteligenta artificiala conversationala si schimbarea formei magazinelor vor inaugura o noua lume a comertului, vor modifica semnificativ industria de retail si vor transforma modul in care consumatorii fac cumparaturi in magazinele traditionale (din caramida si mortar).

Rodriguez ne ofera cinci previziuni despre tehnologia inovatoare care va avea impact asupra industriei in anul urmator.

Stimularea platilor mobile
Deja multi comercianti cu amanuntul, printre care Kroger, Sam’s Club si Walmart, au introdus plati mobile in interiorul magazinelor lor, ceea ce permite cumparatorilor sa scaneze si sa plateasca fara a mai sta la cozi la casele traditionale de marcat.

Acum, totusi, sa-i faci pe oameni sa foloseasca de fapt aceasta tehnologie eficienta din punct de vedere al costurilor si economisirii timpului va fi urmatoarea batalie. Asteptati-va ca principalii comercianti cu amanuntul sa inceapa sa ofere reduceri semnificative si oferte agresive de cupoane pentru acei consumatori dispusi sa-si descarce aplicatia si sa o foloseasca regulat, reducand dependenta retailerilor de costisitoarea si greu de gasit forta de munca.

Comert conversational
Un subiect foarte controversat. Cu toate acestea, dinamica vanzarilor cu amanuntul se schimba rapid si se asteapta ca si cumparaturile vocale sa sara de la 2 miliarde de dolari astazi la 40 miliarde de dolari pana in 2022, potrivit expertilor.

Prin imbunatatirea tehnologiei de recunoastere a vocii, comertul conversational este deja parte din echipamentele din casele noastre si este posibil sa se infiltreze in curand si in companiile noastre. Aceasta tendinta a primit o confirmare majora la sfarsitul anului 2018, cand Microsoft a achizitionat XOXCO, un studio de design si dezvoltare de software, cunoscut pentru capacitatile sale conversationale AI si bot. Si, Amazon s-a angajat deja sa introduca Alexa pentru masini cu dispozitivul Echo Auto asteptat in 2019.

Preturi personalizate, dinamice in magazin
Nu numai ca preturile dinamice si personalizate din magazin devin normele, ci cumparatorii incep sa se astepte la astfel de metode. Aparitia de etichete electronice pe raft elimina din barierele de intrare pentru comerciantii din domeniul alimentar si le permite sa obtina vanzari nemaivazute si o cantitatea masiva de date despre clienti ce ii pot ajuta sa optimizeze traficul in magazin si pentru a spori loialitatea clientilor.

Acum, clientii pot scana ambalaje si etichete, ceva la care s-au obisnuit cu programele scan-and-go, pentru a primi reduceri personalizate. Ca urmare, comerciantii cu amanuntul pot creste vanzarile, pot reduce deseurile si pot concura cu ofertele de comert electronic.

Reamenajarea magazinului cu inteligenta artificiala
Modularitatea in comertul cu amanuntul bazata pe date si informatiile obtinute prin AI ar putea duce la rearanjamente dinamice in cadrul magazinului. Acest lucru se intampla deja intr-o anumita masura cu reamenajarile sezoniere, cum ar fi deplasarea accesoriilor si produselor pentru gratar in pozitii proeminente in sezonul de vara. Dar acum vor fi posibile reamenajari mai de finete. De exemplu, alimentele pentru copii si Hamburger Helper se muta la capetele rafturilor de duminica pana marti, iar chips-urile si berea se muta pana acolo de joi-sambata. Rearanjarea magazinului se va face in functie de ziua saptamanii.

Comertul ca divertisment
Mall-urile profita deja de locatarii sinergici: fast-foodul burgerului este adiacent magaziei mari produse hardware. Dar, in curand, spatiile co-inchiriate vor prolifera. Magazinul alimentar va sta alaturi de sala de bowling, bacania alaturi de berarie s.am.d.