Lactalis și Laita colaborează pentru a dezvolta tancul de păstrare a laptelui al viitorului

0
253

Tancurile de lapte, atât în ceea ce privește răcirea, cât și în ceea ce privește curățarea reprezintă principalul echipament generator de cheltuieli cu energia la o fermă.

Cu 35% până la 45% din consumul total de energie electrică al fermelor de lapte, răcirea laptelui în tancurile de răcire este principala operațiune consumatoare de energie electrică într-o fermă. Producerea de apă caldă pentru curățarea același rezervor și a aparatului de muls constituie a doua operațiune mare consumatoare de energie din fermă, cu 25% până la 40% din consumul total. În plus, fluidul de refrigerare folosit pentru răcirea laptelui în rezervoare, R404A, are un potențial de accelerare a încălzirii globale de 3.900 ori mai mare decât CO2.

Proiectul „Rezervor de lapte 2020“ s-a născut, în acest context, pentru a optimiza păstrarea laptelui în condițiile  unor constrângeri tot mai dure legate de cerințele de mediu și de reducere a costurilor. Pentru a-l realiza compania Serap Industries, specializată în producerea de tancuri de răcire pentru lapte și-a unit forțele cu Cristal Cluster, GIE Élevages de Bretagne, Institutul zootehnic și doi procesatori Lactalis și Laita.

Scopul consorțiului era acela de a proiecta și de a dezvolta o nouă generație de rezervoare de lapte cu consum redus de energie, care să vină în întâmpinarea nevoilor de colectare și prelucrare a laptelui. Dincolo de economiile de energie preconizate la nivelul fermei, de performanțele noilor echipamente, va beneficia întregul lanț, obținându-se o mai bună performanță și siguranță alimentară, printr-un control mai bun al calității laptelui.

„Acest proiect va optimiza colectarea și va îmbunătăți performanța sectorului în general. De asemenea, suntem interesați de a aduce beneficii și în ceea ce privește dependența de rețeaua de alimentare cu energie electrică.”, preciza Patrick Person, director de echipamente zootehnice la Lactalis.

Obiective ambițioase, dar realizabile

Din 2009, programul Eco Energie Lait a evaluat și a promovat soluții eficiente pentru a reduce consumul de energie electrică în fermele de lapte, și anume prerăcitoare de lapte și unități de recuperare a căldurii de la tancul de răcire a laptelui.

Ideea acestui nou proiect este de a lucra direct la îmbunătățirea tancului de răcire a laptelui. Obiectivele sale sunt „ambițioase, dar realizabile“, arată Frédéric Bazantay, director al Cristal Cluster. Acesta are ca scop:

  • consum_redus_de_energie 1reducerea cu 80% a consumului anual de energie electrică pentru aparatele asociate cu sala de muls;
  • răcirea eficientă a laptelui prin adaptarea la schimbările petrecute în fermele de lapte (creșterea dimensiunii fermelor, creșterea tancurilor, robotizare …);
  • eliminarea totală a consumului în timpul orelor de vârf;
  • eliminarea utilizării de agenți frigorifici cu un potențial ridicat de încălzire globală;
  • Proiectarea unui tanc autonom de răcire a laptelui pentru țările în curs de dezvoltare.

În cazul în care toate fermele de lapte franceze s-ar echipa cu această soluție, reducerea consumului de energie electrică este estimată cu circa 755 GWh / an și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu 68 000 de tone de CO2/an.

Proiectul a fost lansat oficial în urmă cu două luni și se va întinde pe o perioadă de patru ani, dispunând de un buget total de 2,9 milioane €, din care 2,1 milioane pentru faza de cercetare și dezvoltare. Acesta beneficiază de sprijinul statului și ADEME, prin intermediul programului de investiții d’Avenir (796.000 ), dar, de asemenea, și de sprijinul autorităților regionale din Bretania și Pays de Loire  (66.500 € fiecare).

Primii pași ai proiectului vor permite partenerilor să aibă o viziune de perspectivă a evoluției răcirii la fermă pe termen mediu și de a selecta căile de ameliorare care urmează să fie explorate.

Un prototip va fi testat în condiții reale, la o fermă experimentală și la câte o fermă a Lactalis și Laita.