Trei retete consacrate in noua linie Lact Alpin

0
1227

Trei retete consacrate in noua linie Lact Alpin, certificate la nivel national ca retete consacrate, pot fi gasite pe piata romaneasca sub brandul Lact Alpin. Este vorba despre sana 3,6% grasime (certificare nr. 50/09.06.2015), chefir 3,3% grasime (certificare nr. 53/20.07.2015) si lapte batut 2% grasime (certificare nr. 54/20.07.2015). Toate cele trei retete sunt produse de Almera International in Fabrica de Produse Lactate de la Bacau.

Desi potrivit articolului 9 alin.1 din ordinul comun MADR/MS/ANPC nr. 394/290/89/2014, intrat in vigoare la 2 aprilie 2014 „Produsele alimentare obtinute conform retetelor consacrate românesti se eticheteaza cu respectarea prevederilor legislatiei în vigoare privind etichetarea alimentelor. Etichetarea produsului se completeaza cu logoul retetei consacrate si codul produsului”, compania producatoare a ales sa treaca pe ambalaj doar logo-ul „reteta consacrata” fara sa mai mentioneze si codul produselor.

„Reteta consacrata romaneasca reprezinta produsul alimentar romanesc fabricat cu respectarea compozitiei utilizate cu mai mult de 30 de ani inainte de data intrarii in vigoare a Ordinului privind atestarea produselor alimentare obtinute conform retetelor consacrate romanesti (2 aprilie 2014), la care operatorii din sectorul alimentar adera voluntar in vederea inregistrarii in Registrul National al Retetelor Consacrate (RNRC)”. Definitia retetei consacrate face parte integranta din ordinul comun MADR/MS/ANPC nr. 394/290/89/2014, intrat in vigoare la 2 aprilie 2014.

 Lucrarea „Romania – Piata chefir, sana, lapte batut si ayran” prezinta o imagine ampla a categoriei, fiind analizate aici nu doar brandurile private ci si brandurile de producator si strategiile ce stau in spatele acestora. Motorul de crestere il reprezinta insa brandurile private, majoritatea articolelor fiind produse de companii autohtone. Oportunitatea deschisa in fata companiilor romanesti a dus la o concentrare a pietei, in mana catorva companii producatoare. Asistam la o aparenta incarcare a acestora, dovada si numarul mare de articole aflate astazi in lanturile de retail. Momentul poate echivala cu un inceput de schimbare in raportul de forte existent in piata si implicit cu aparitia unor viitori lideri. Pe de alta parte, ultimele luni au consemnat o schimbare in strategia lanturilor de retail, cu o inclinare clara spre repozitionarea categoriei. Se tinde spre valoare adaugata ca principala sursa de diferentiere in fata competitiei dar si ca un viitor motor in generarea profitabilitatii. Jocurile nu sunt insa facute si oportunitati exista in continuare. Vor reusi oare, producatori si retaileri deopotriva sa le identifice si mai ales sa isi adapteze strategiile viitoare functie de acestea?

lapte_6Lucrarea „Romania – Piata chefir, sana, lapte batut si ayran” este o baza completa de date, cu numeroase fotografii, grafice si tabele, centralizate la momentul actual. Un instrument de lucru util si profesionist, recomandat pentru toti factorii de decizie din retail dar si pentru cei care astazi produc, distribuie sau importa astfel de produse.

Culegerea si analiza datelor s-a efectuat la nivel national de catre un colectiv al Sales Consulting, societate specializata in retail si in analiza pietei FMCG, fiind inceputa in decembrie 2011, prin monitorizarea periodica a urmatoarelor lanturi de retail:

• Hypermarket: Auchan, Carrefour, Cora, Kaufland, Real;

• Supermarket: Billa, Carrefour Market, Carrefour Express, Mega Image, Profi;

• Discounter: Lidl, Penny Market;

• Cash&Carry: Metro; Selgros;

• Retele locale: CBA, Luca, Merkur, Unicarm;