Ar putea revolutiona nanotehnologia durata de expirare a produselor?

0
290

Nanotehnologia ar putea oferi raspunsul la prelungirea duratei de depozitare a fructelor proaspete, sustin cercetatorii. Studiile sugereaza ca un nou extract natural de plante ar putea avea un rol major in intarzierea coacerii fructelor.

Conform asociatiei Active & Intelligent Packaging Industry Association (AIPIA), cercetatorii din Canada, Sri Lanka și India au creat o aplicatie nanotech a unui extract vegetal natural numit hexanal, care poate fi utilizat pentru a intarzia coacerea fructelor. Hexanalul inhiba o enzima existenta in plante, enzima care are un rol in timpul procesului de coacere a fructului. Oamenii de știinta au descoperit ca pulverizarea in livezile de mango a unei substante in care se gasește acest compus, intr-o concentratie redusa a incetinit coacerea fructelor cu trei saptamani.

nanotehnologia2Aceasta descoperire s-ar putea dovedi deosebit de utila pentru pastrarea bananelor și a fructelor de mango și papaia, precum și pentru tarile in care lipsesc sistemele de refrigerare. Aceeași echipa de cercetatori se afla in plin proces de dezvoltare, de sisteme de ambalare “inteligente”, fabricate din materiale, cum ar fi fibra de banane, care elibereaza lent hexanal pentru a prelungi durata de conservare a fructelor dupa recoltare.

In cadrul studiilor clinice, AIPIA a sustinut, ca cei care cultiva respectivele fructe au reusit sa castige cu pana la 15 % mai mult din cultura lor, prin eliminarea progresiva a procesului de maturare. O data recoltate, fructele de mango stropite cu hexanal au ramas in stare proaspata timp de pana la 26 de zile in cazul depozitarii la rece și de 17 zile la temperatura camerei. In prezent sunt deja in curs de desfașurare in Africa, teste pe alte fructe.

nanotehnologia3Hexanalul este deja aprobat ca aditiv alimentar in SUA, și AIPIA subliniaza ca nu lasa reziduuri daunatoare.

“Este un compus foarte natural”, a declarat unul dintre cercetatori.

“In cercetarile noastre, am constatat ca, in termen de 48 de ore de la stropirea fructelor cu hexanal, nu mai poate fi gasita nicio urma a acestui compus, nici macar folosind un microscop.”

O serie de materiale noi sunt in curs de dezvoltare, inclusiv ambalaje care contin nanoparticule sau folii pulverizate ori electro infuzate cu hexanal pentru eliberarea lenta a vaporilor hexanal. Co-partenerii acestui proiect spera sa comercializeze cat mai repede aceste noi produse.