Federatia Oierilor de Munte deschide piata din Europa de Vest pentru Ovine

0
465

Avand in vedere sustinerea publica a M.A.D.R. si a Guvernului Romaniei, reiterata de Ministrul Achim IRIMESCU, in prezenta Premierului Dacian CIOLOS, la “Forumul International al Alimentatiei: Investim in viitorul agriculturii”, care a avut loc in data de 8 iulie 2016, la Bucuresti:

“Anul 2016 este momentul in care Europa se preocupa de eficientizarea investitiilor in sectorul agroalimentar pentru a asigura o crestere economica durabila in perspectiva lansarii unor dezbateri legate de viitoarea PAC. Contextul actual, cu toate schimbarile pe care le va aduce in viitor BREXIT, ne obliga sa identificam solutii eficiente care sa asigure fermierilor nostri piete de desfacere, oportunitati si sanse egale de dezvoltare si atragere a tinerilor catre agricultura.”, va facem cunoscut parteneriatul dintre ROM Sélection si Mouton Vendeen (organizatiile crescatorilor de ovine din zona muntoasa a Frantei) si Federatia Oierilor de Munte din Romania, implicit Federatia Nationala „PRO AGRO”, intr-un proiect agreat si sustinut de M.A.D.R. inca din cadrul targului SOMMET DE L’ELEVAGE, din Franta initiat din anul 2015.

Astfel, in perioada 5-8 iulie 2016, cu sprijinul Ambasadei Frantei, a avut loc in Romania, vizita unei delegatii din Franta, formata din reprezentanti ai crescatorilor de ovine din rase specializate de carne, care au fost oaspetii Federatiei Oierilor de Munte din Romania. Ca urmare a acestei vizite, a fost convenit un Protocol de colaborare, care sa puna bazele unui parteneriat Franta – Romania, pentru a achizitiona berbeci pentru reproductie din rasele specializate de carne Vendeen si Alba din Masivul Central in scopul metisarii cu rasele Turcana si Tigaie din Romania, pentru a facilita dezvoltarea si imbunatatirea carcaselor, in vederea deschiderii pentru carnea de miel a pietei din Franta, Germania si a acoperirii deficitului din acest sector de pe piata Europei de Vest.

Colaborarea se va deschide inca din acest an, iar pana la 30 august 2016, vor sosi in fermele oierilor din Romania berbeci pentru reproductie din Franta, in 2017 se vor deschide in Romania cel putin 2 ferme pilot, astfel ca incepand cu 2018 sa asiguram toate conditiile pentru exportul carnii de miel in Franta si pietele din Europa de Vest.

In cadrul parteneriatului FRANTA-ROMANIA, Federatia Oierilor de Munte din Romania, este deschisa colaborarii cu toti oierii din Romania, iar cei care sunt interesati sa intre in acest proiect si sa inceapa inca din acest an prin achizitionarea berbecilor de reproductie (termen 31 iulie 2016), pot obtine caracteristicile celor doua rase si informatii suplimentare de la reprezentantii F.O.M.R. la numerele de telefon: 0744 432718 – Ing. Eugen Petru GONTEA, Presedinte F.O.M.R. si 0760 876020 – Constanta STEFAN, secretar general F.O.M.R.

****
Federatia Oierilor de Munte din Romania – F.O.M.R. este infiintata din 2007, are in componenta sa 102 de asociatii judetene si locale membre, din randul crescatorilor de ovine si caprine si are ca principale obiective:
•Implementarea unui Program de Ameliorare Genetica pentru Scrapie la Ovine si revigorarea investitiilor in material genetic autohton de reproductie de calitate superioara;
• Implicarea in initiativele de deblocare a exporturilor de carne de provenienta ovina pe noile piete din Europa de Vest si Orientul Mijlociu;
• Modificarea legislatiei pentru a oferi posibilitatea crescatorilor de a-si apara efectivele de animalele de pradatoare mari, precum lupii si ursii, nemaifiind in situatia de a detine un numar restrans de caini in stana;
• Facilitarea inscrierii animalelor pentru SPRIJINUL CUPLAT PE ZOOTEHNIE, prin inscrierea in Registrul genealogic pe baza geneticii paternale;
• Simplificarea legislatiei muncitorilor sezonieri prin folosirea timbrelor tipizate lunare;
• Responsabilizarea si intarirea rolului asociatiilor agricole in activitatea de crestere a animalelor si sporirea increderii fermierilor in ideea de asociere, etc. .