Olt: “Gem nobil” de prune cu stevie dulce, preparat la un vechi conac de copii institutionalizati

0
709

Vizitarea conacului Neamtu din Olari (comuna Parscoveni), culesul prunelor coapte din livada si prepararea unui “gem nobil” din prune si stevie dulce sunt cateva dintre activitatile desfasurate de un grup de copii institutionalizati din cadrul DGASPC Olt, potrivit directoarei institutiei, Radita Pirosca.

“O lectie de istorie locala”, despre conac si proprietarii acestuia, dar si despre prepararea traditionala a gemurilor din livada de la olari, le-a fost explicata copiilor de catre gazdele de la conac.

A mai ramas putin din vacanta mare, copiii nostri au avut o activitate bogata la atelierele de creatie, iar acum, pe final, au vizitat Conacul Neamtu de la Olari, ce se afla pe lista de patrimoniu cultural a judetului nostru. Fundatia Pro Patrimoniu incearca sa-i dea conacului maretia de alta data. Gazdele au prezentat copiilor o lectie de istorie locala, despre conac si proprietarii acestuia”, a relatat Pirosca.

Copiii au aflat la Olari si cum pot obtine un gem de prune indulcit cu stevie dulce, planta cultivata in gradina conacului, si au fost incurajati sa aleaga un nume pentru “dulcele” obtinut din fructele culese de ei, din livada.

Dupa ce, alaturi de Fundatia Pro Patrimoniu am oferit copiilor o lectie de viata si i-am invatat sa aprecieze valoarea mostenirii culturale, ei au fost invitati sa promoveze si tehnicile traditionale de pregatire a gemului de prune, indulcit cu stevie dulce. Copii au fost indrumati sa simta indeaproape rodul pomilor fructiferi, sa priveasca tabloul plin de culoare al livezii si gemul a fost preparat chiar din prunele pe care ei le-au cules. Au si aflat cum se prepara gemul de prune indulcit cu stevie dulce si tot atunci i-au dat un nume. Pentru ca gemul avea un gust regal cu miros de fructe de toamna, l-au numit Gem Nobil”, a afirmat sefa DGASPC Olt.

Copiii au ajutat la prepararea unui gem bio, ce va fi trimis spre vanzare de administratorii conacului, iar fondurile obtinute vor fi folosite pentru restaurarea imobilului ce dateaza din secolul al XIX-lea.

“Copiii au fost impresionati de vizita la conac, de tot ce au vazut, de gustosul gem de prune. La final erau vizibil fericiti”, a afirmat Radita Pirosca.

DGASPC Olt a organizat in vacanta de vara ateliere de creatie pentru copiii institutionalizati, printre activitatile derulate fiind plimbari in parc si la padure, vizite la biblioteca, la o tipografie, vizite la monumente istorice, aranjamente florale ikebana, arta machiajului, ateliere de abilitati practice, pictura, desen pe ritmuri muzicale, creatie literara. Sefa DGASPC a precizat ca derularea acestor activitati in care au fost implicate grupuri de copii a urmarit atat dezvoltarea cunostintelor si imbunatatirea abilitatilor, cat si socializarea si distractia.