Sentimente amestecate cu privire la succesul fructelor si legumelor exotice congelate

0
428

De ce oamenii nu aleg fructele si legumele exotice congelate? Daca sunt congelate cand sunt coapte, ele au un pret mai bun decat atunci cand sunt stocate in atmosfera controlata si pot fi depozitate pe o perioada mai lunga. Cu toate acestea, piata pentru astfel de produse nu este una foarte mare.

“Doar cateva tipuri de fructe si legume exotice se preteaza intr-adevar la congelare”, crede Sandeep Singh de la Amar Import Export. “Pentru majoritatea fructelor si legumelor exotice congelarea afecteaza gustul si perceptia legata de prospetimea produsului.”

fructe_si_legume5Exista doar un grup select de fructe si legume exotice, care pot fi congelate, taiate sau rase fara a exista nicio pierdere de calitate si gust, explica Sandeep. El se ocupa atat de importul si exportul de fructe si legume exotice proaspete, cat si de importul si exportul de fructe si legume exotice congelate, aprovizionand in special magazinele specializate in mancare asiatica, din Europa (toko-urile, cum sunt ele cunoscute in Olanda).

Dar, volumele de fructe si legume exotice congelate sunt marginale: vorbim mai degraba in paleti decat in tone (pe zi). Intre vanzarile de astfel de produse din Olanda si Belgia, nu exista diferente demne de mentionat, spune el.

“Cele mai multe fructe si legume exotice nu sunt furnizate intr-o forma prelucrata, deoarece, de cele mai multe ori, nu exista o cerere adecvata din partea industriei alimentare. Numai in acest caz ar exista valoare adaugata pentru furnizarea acestora congelate. Pe piata legumelor si fructelor congelate sunt, in general, disponibile numai maniocul si diverse tipuri de fasole sau de produse similare (vizual si ca utilizare).”

Fructele si legumele proaspete se bucura de apreciere

Faptul ca fructele si legumele exotice nu sunt preferate congelate, tine intr-o foarte mare masura de perceptie.

“Fructele si legumele exotice au trebuit sa calatoreasca un drum lung pentru a ajunge la consumator. Aceste produse sunt in mod inerent speciale, deoarece acestea prezinta un puternic caracter regional. Ele vin de departe. Oamenii doresc sa vada prospetimea lor cu proprii ochi. In cazul produselor congelate, acest sentiment dispare instantaneu si isi pierde ”exclusivitatea” avuta in forma sa pura, cu aspectul sau sezonier. “

Sandeep nu are asteptari ridicate in prezent pentru piata fructelor si legumelor congelate.

“Principala cerere de pe piata va continua sa se manifeste pentru fructele proaspete. Faptul ca fructele si legumele congelate sunt mai ieftine vor constitui un factor prea putin important pentru a schimba acest lucru, din cauza calitatii de multe ori inferioare, comparativ cu produsele proaspete. Fructele si legumele exotice congelate se potrivesc in prezent cererii pietei olandeze, in acest moment.”

Cu toate acestea, nu se poate vorbi inca, de ”sfârsitul” cererii pentru fructele si legumele exotice congelate, spune Sandeep. Totusi, din cauza reglementarilor din ce in ce mai stricte din Europa, controalele Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit – NVWA si Kwaliteits Controle Bureau – KCB (autoritatile olandeze de control din domeniu), ar putea face ca importul de fructe si legume exotice proaspete sa fie din ce in ce mai mic.

“Normele mai stricte privind reziduurile de pesticide influenteaza vânzarile si, de asemenea, formarea preturilor. In cazul in care diferenta de pret dintre fructele si legumele exotice proaspete si cele congelate devine prea mare, aceasta va avea consecinte. “

In acest an aprovizionarea cu fructe si legume exotice proaspete concureaza cu cea a celor congelate

Wim Karsten, de la Karsten BV, lucreaza, de asemenea, in comertul cu specii exotice proaspete si congelate. Vanzarile sale de fructe si legume exotice congelate sunt, de asemenea, reduse, ca volum. Cu toate acestea, Wim este pozitiv cu privire la cresterea pe aceasta nisa de piata.

“In ultimul an si jumatate, vânzarile au crescut cu un sfert. De-a lungul anilor urmatori ma astept la o crestere stabila, de aceeasi amploare. Cea mai mare crestere – pentru noi, cel putin – este rezervata pentru noile specii exotice. Fructele si legumele exotice proaspete ofera o experienta mai buna de gust. Produsele congelate, de cele mai multe ori nu au câstig de cauza, atunci când exista alternative la productia sezoniera. “

Pentru ca aproape toate fructele si legumele exotice pot fi oferite acum in stare proaspata pe tot parcursul anului, exista suficiente alternative. Acest lucru este una dintre problemele pe care fructele si legumele exotice congelate trebuie sa se lupte.