Mai mult de jumatate dintre consumatorii UE fac cumparaturi gandindu-se la impactul achizitiilor lor asupra mediului inconjurator

0
62

Comisia Europeana a publicat recent editia 2019 a Tabloului de bord al conditiilor pentru consumatori. Tabloul constata ca, in general, discrepantele dintre diferitele regiuni ale UE in ceea ce priveste conditiile pentru consumatori se micsoreaza, consumatorii fiind din ce in ce mai constienti de amprenta lor de mediu, iar normele in materie de protectie a consumatorilor contribuie la consolidarea increderii in piata.

Věra Jourová, comisarul european pentru justitie, consumatori si egalitate de gen, a declarat:

“Conform ultimelor cifre, peste 70 % din consumatori au incredere ca vanzatorii cu amanuntul le vor respecta drepturile, dar din tablou reiese si ca trebuie continuate eforturile de imbunatatire a conditiilor pentru consumatori si a increderii consumatorilor. Iar pachetul de masuri „Noile avantaje pentru consumatori” va avea exact acest efect: le va oferi consumatorilor si autoritatilor un cuvant mai greu de spus. Ma bucur sa constat ca, atunci cand fac cumparaturi, consumatorii sunt din ce in ce mai constienti de amprenta lor de mediu. Acum, in apropierea sezonului Craciunului, ii incurajez pe toti consumatorii sa cumpere de la comercianti de incredere si intr-un mod cu adevarat responsabil, precum si sa isi cunoasca drepturile.”

In contextul constientizarii tot mai mari a fenomenului incalzirii climatice si a problemei contaminarii planetei cu materiale plastice, sondajul constata ca un procent tot mai important de consumatori din UE iau in calcul impactul cumparaturilor lor asupra mediului.
Consumatorii din UE care sunt cei mai sensibili la problemele de mediu sunt cei din tarile din sudul (59%) si estul Europei (57%).

In randul comerciantilor cu amanuntul, cei mai multi (71%) considera ca mentiunile „ecologic” utilizate pentru produsele sau serviciile din sectorul lor sunt fiabile.

Conditiile pentru consumatori s-au depreciat in Europa de Vest, insa continua sa se imbunatateasca in alte parti ale UE, tarile din sudul si estul UE recuperand in buna masura decalajul fata de media UE. Cu toate acestea, intre tara cu cel mai mare punctaj (Suedia, 71%) si cea care a primit cel mai mic punctaj (Croatia, 53%) ramane totusi un decalaj important.

Peste 70% din consumatorii din UE au incredere ca vanzatorii cu amanuntul le respecta drepturile de consumatori. Regasim aceeasi tendinta si de partea cealalta, peste 70% din comerciantii cu amanuntul afirmand ca nu le este greu sa respecte legislatia in materie de protectie a consumatorilor. In plus, majoritatea comerciantilor cu amanuntul din UE apreciaza drept adecvat felul in care se asigura respectarea legislatiei in materie de protectie a consumatorului si de siguranta a produselor in sectorul lor.

Sunt apreciate in mod deosebit masurile luate pentru asigurarea respectarii legislatiei in materie de siguranta a produselor, trei sferturi dintre comerciantii cu amanuntul avand remarci pozitive cu privire la activitatea de monitorizare realizata de autoritatile publice.

fara sofer, 80%Procentul consumatorilor care cumpara bunuri sau servicii online a ajuns la aproximativ 60% in 2018 si continua sa creasca, in ciuda unor disparitati notabile, care variaza de la 84% in Danemarca la aproximativ 20% in Romania si Bulgaria. Cu toate acestea, consumatorii au mult mai putina incredere sa cumpere bunuri sau servicii dintr-o alta tara din UE (48%) decat sa cumpere de pe piata interna (72%).

Tabloul de bord al conditiilor pentru consumatori monitorizeaza conditiile de la nivel national pentru consumatori in trei domenii: 1. cunoastere si incredere; 2. respectarea si asigurarea respectarii legislatiei; 3. solutionarea plangerilor si a litigiilor. Tabloul de bord examineaza si progresele inregistrate in ceea ce priveste integrarea pietei UE a comertului cu amanuntul si comertul electronic. Principalele surse de date le reprezinta sondajele reprezentative realizate in randul consumatorilor si al comerciantilor cu amanuntul din statele membre ale UE si din Islanda si Norvegia.