Nivel record pentru exporturile spaniole de vin, datorită cererii din China

0

Exporturile vinicole spaniole au atins cel mai ridicat nivel din prima jumătate a anului, comparativ cu anii anteriori, ajungând la o valoare de 1,32 miliarde de euro, în creștere cu 6% față de anul precedent, scrie FoodBev.

În ciuda vânzării unui volum mai mic de vin (în scădere cu 0,7%), cifrele publicate de Observatorul Spaniol al Pieței Vinului arată că prețurile medii mai mari (cu 6,7%) au amplificat valoarea exporturilor.

Cifrele pozitive se datorează creșterii exporturilor de vinuri îmbuteliate cu 5% și a creșterii cu 24% a exporturilor de vinuri spumante și cava (vin tradițional spumant spaniol din Catalonia).

Exporturile de vinuri îmbuteliate albe au înregistrat cea mai mare creștere comparativ cu anul 2016, de 9,3%, în timp ce vinurile roși și rosé au crescut cu 3,8%.

Cifrele pozitive sunt datorate cererii puternice din China, care a importat vin spaniol în valoare de 21 de milioane de euro, în creștere cu 28%. Importurile către Canada au crescut cu 23,6%, iar către Portugalia cu 21%.

Cele trei piețe, cele mai mari pentru exporturile spaniole de vinuri – Germania, SUA și Franța – au crescut mai lent (3,9%, respectiv 4,7% și, respectiv, 5,7%). Observatorul a arătat că Brexit-ul a avut un efect asupra exporturilor către Marea Britanie, care au scăzut cu 3,2% în valoare, dar au crescut cu 0,4% în volum.

Într-o declarație, Observatorul Spaniol al Pieței Vinului a declarat: „Datele arată că valoarea mai mare a exporturilor spaniole de vin este rezultatul unei producții stabile, a unei mai bune adaptări la cerințele piețelor, a progresului continuu al cererii pentru vinurile îmbuteliate, a diversificării pieței și a transformării progresive cererii, de la cea pentru vinul în vrac către produse de calitate, cu prețuri mai mari.”

Cifrele publicate la începutul verii au arătat că industria alimentară și a băuturilor din Spania a avut cel mai bun an în anul 2016, înregistrând plusuri la producție, export și ocuparea forței de muncă.

Industria alimentară și a băuturilor reprezintă în prezent 11% din exporturile totale de bunuri ale țării, cu o valoare de 27 de miliarde de euro.