Noi substanțe ce pot fi adăugate la preparatele pe bază de cereale și la alimentele pentru copii

0
289

La începutul lunii mai a intrat în vigoare REGULAMENTUL DELEGAT (UE) 2017/1091 AL COMISIEI din 10 aprilie 2017, de modificare a anexei la Regulamentul (UE) nr. 609/2013 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește lista de substanțe care pot fi adăugate la preparatele pe bază de cereale și alimentele pentru copii, precum și la alimentele destinate unor scopuri medicale speciale, aceasta fiind îmbogățită cu oligozaharidele de calciu fosforil și cu bisglicinatului feros.


Tot ce trebuie să știți despre:

  • proteine, grăsimi, glucide, aditivi, enzime, arome, nutraceutice, coloranți,
  • rețete noi, produse inovatoare, etichete curate,
  • legislație specifică, etichetare, recomandări nutriționale și de sănătate, siguranță alimentară…

aflați prin participarea la INGREDIENTS SHOW (6-7 septembrie, Sovata), un eveniment în premieră națională de neratat, la care furnizorii de ingrediente vă vor prezenta o plajă generoasă de soluții adaptate pentru piața românească. Program și înscrieri, aici


Articolul 15 din Regulamentul (UE) nr. 609/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 12 iunie 2013 privind alimentele destinate sugarilor și copiilor de vârstă mică, alimentele destinate unor scopuri medicale speciale și înlocuitorii unei diete totale pentru controlul greutății stabilește cerințe pentru lista Uniunii, prevăzută în anexa la regulamentul respectiv, în ceea ce privește substanțele care pot fi adăugate la una sau mai multe categorii de alimente menționate la articolul  alineatul (1), care sunt: formula de început și formula de continuare; preparate pe bază de cereale și alimente pentru copii; alimente destinate unor scopuri medicale speciale; înlocuitori ai unei diete totale pentru controlul greutății.

În urma unei cereri primite, Comisia a solicitat EFSA să furnizeze un aviz privind siguranța și biodisponibilitatea oligozaharidelor de calciu fosforil (POs-Ca ®), ca sursă de calciu, adăugate în scopuri nutriționale alimentelor, suplimentelor alimentare și alimentelor destinate unor scopuri medicale speciale. În avizul său din 26 aprilie 2016 (3), autoritatea a concluzionat că nu există probleme de siguranță legate de utilizarea acestei substanțe pentru categoriile de alimente menționate, dacă sunt respectate anumite condiții detaliate în aviz. Autoritatea a menționat că această substanță ar avea o contribuție majoră la nivelul global al consumului mediu zilnic de calciu.

dioxid_de_titan12Pentru a ține seama de progresele tehnice, de evoluțiile științifice sau de protecția sănătății consumatorilor, articolul 16 alineatul (1) din regulament împuternicește Comisia să modifice anexa prin intermediul unui act delegat în ceea ce privește adăugarea de substanțe pe lista Uniunii.

În conformitate cu articolul 22 din regulament, anexa se aplică de la data aplicării actelor delegate în cauză, adoptate în temeiul articolului 11.

Consultări înaintea adoptării actului

Comisia a consultat Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) cu privire la aceste chestiuni. Avizele științifice ale EFSA referitoare la bisglicinatul feros ca sursă de fier destinat utilizării la fabricarea produselor alimentare și în suplimentele alimentare, precum și cele referitoare la oligozaharidele de calciu fosforil (POs-Ca®) ca sursă de calciu, adăugate în scopuri nutriționale alimentelor, suplimentelor alimentare și alimentelor destinate unor scopuri medicale speciale constituie baza științifică pentru prezentul regulament delegat.

EFSADe altfel, în avizul său din 6 ianuarie 2006, Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (autoritatea) a concluzionat că utilizarea bisglicinatului feros, ca sursă de fier, în alimentele destinate publicului larg, în suplimentele alimentare și în produsele alimentare dietetice, inclusiv în alimentele destinate sugarilor și copiilor de vârstă mică, nu prezintă nicio problemă de siguranță, iar în avizul său din 26 aprilie 2016, autoritatea a concluzionat că nu există probleme de siguranță legate de utilizarea oligozaharidelor de calciu fosforil pentru categoriile de alimente menționate, dacă sunt respectate anumite condiții detaliate în aviz. EFSA a mai menționat că această substanță ar avea o contribuție majoră la nivelul global al consumului mediu zilnic de calciu.

Experții din statele membre au fost consultați în cadrul grupului de experți privind alimentele destinate sugarilor și copiilor de vârstă mică, alimentele destinate unor scopuri medicale speciale și înlocuitorii unei diete totale pentru controlul greutății care s-a reunit pe această temă în perioada 30 august 2016 – 14 septembrie 2016.

Părțile interesate au fost consultate în scris în cadrul grupului consultativ pentru lanțul alimentar, sănătatea animală și sănătatea plantelor, în perioada 16 septembrie 2016-12 octombrie 2016, iar observațiile lor au fost luate în considerare.