Programul pentru scoli 2017-2023, noul OUG al ANPC si lipsa fortei de munca pe masa Adunarii Generale ROMPAN

Sinaia a fost, in 26 februarie, locul ales de Consiliul director al Patronatului pentru Industria de Morarit, Panificatie si Produse Fainoase (ROMPAN) in vederea desfasurarii Adunarii Generale anuale.

La intalnire au participat peste 120 de companii din domeniul panificatiei, reprezentanti ai autoritatilor publice si ai organizatiilor neguvernamentale din industria alimentara, furnizori si parteneri media.

In deschiderea evenimentului, presedintele ROMPAN, domnul Aurel Popescu, a expus celor prezenti subiectele care vor fi discutate in cadrul intalnirii. Au fost invitati sa raspunda ministrul Agriculturii Petre Daea; presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), Marius Parvu; presedintele Autoritatii Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Geronimo Branescu; presedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor din Industria Alimentara (FNSIA).

VEZI GALERIE FOTO

Programul pentru scoli 2017-2023, ordinul emis pentru modificarea legislatiei privind etichetarea neconforma, risipa alimentara – legea 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare, lipsa fortei de munca, cresterea preturilor la energie, politica dominanta a lanturilor de magazine, tendinta in scadere a consumului si, nu in ultimul rand, evaziunea, reprezinta problemele cele mai acute cu care se confrunta industria de panificatie, in opinia presedintelui ROMPAN, Aurel Popescu.

oznor

Dintre proiectele Patronatului se evidentiaza aplicarea la Agentia de Plati si Interventii pentru Agricultura (APIA) pentru obtinerea de fonduri necesare promovarii produselor de panificatie, propunerea introducerii unui pret minim la paine, prin asemanare cu legislatia franceza, dar si 5% TVA la produsele alimentare.

“In cazul proiectului OUG emis de ANPC privind modificarea sanctiunilor si instituirea unor norme care sa protejeze consumatorul dorim sa atragem atentia asupra faptului ca pana la amenda raportata la cifra de afaceri, exista multe alte metode de sanctionare.”, a spus domnul Aurel Popescu.

In interventia sa, presedintele ANPC, Marius Parvu, a exprimat disponibilitatea autoritatii de a verifica eticheta inaintea aplicarii pe produs, amenda urmand sa reprezinte finalizarea unei anchete.

„Consideram extrem de necesara delimitarea atributiilor de control intre autoritati”, a subliniat Sorin Minea, presedintele ROMALIMENTA, la momentul de fata existand un protocol intre ANPC, ANSVSA, Ministerul Sanatatii si MADR. Acesta a mai atras atentia asupra aplicabilitatii pozitive a Legii 321, fata de Legea 150, pe care o considera „gresita”.

Prezent la intalnire, Geronimo Branescu, presedintele ANSVSA s-a aratat satisfacut de colaborarea cu ROMPAN. Din alt unghi, acesta a mentionat ca termenul Ordinului 111 este 1 aprilie, aflandu-ne in linie dreapta, in conditiile in care se discuta de o lege veche de 11 ani.

Presedinta Dobrogea Grup, doamna Fotini Teodorescu a atras atentia asupra faptului ca asupra procesatorilor exista presiuni din doua parti, pe o parte din partea furnizorilor, iar pe cealalta parte din partea retailerilor, toate acestea punand sub semnul intrebarii bunul mers al industriei alimentare:

„Domnule ministru Daea, eu anul acesta fac 40 de ani de cand sunt la conducerea Dobrogea Grup. Am trecut prin diverse perioade, am investit, ne-am dezvoltat, dar in momentul acesta nu suntem sustinuti, iar mediul economic nu este unul propice. As vrea sa profitam de presedintia rotativa pentru a pune in aplicare reglementarile europene”, a spus Fotini Teodorescu, Presedinte Dobrogea Grup.

Adunarea Generala ROMPAN a reprezentat, pentru toti participantii la eveniment, un prilej de a-si completa agenda de lucru cu informatii necesare derularii activitatii si de a prelua in direct opiniile autoritatilor, cu referire la problemele imediate si viitoare din acest sector.