Novel food: vor fi permise noi produse și rețete bazate pe utilizarea tradițională

0

Simplificarea și centralizarea procesului european de avizare a alimentelor noi (novel food) se concretizează în faptul că, în curând, vor fi permise noi produse și rețete bazate pe utilizarea tradițională, rezultând „rute” mai scurte și mai ieftine de ajunge pe piață pentru noi produse și în potențiala utilizare a fructelor și sucurilor exotice ar putea apărea noi mențiuni de sănătate, spune dr. John Wilkinson, potrivit Food Navigator.

Legile privind alimentele noi se schimbă, în sensul că din ianuarie 2018 vom avea un sistem centralizat care permite avizarea de noi alimente printr-un parcurs birocratic mai rapid, bazat pe utilizarea în mod tradițional a unor alimente. Wilkinson sugerează că până în prezent, în UE, directiva privind produsele alimentare noi „a blocat” importul de noi fructe exotice, având în vedere că pentru obținerea avizelor pentru introducerea pe piață a acestora ori a unor sucuri în a căror componență intrau aceste fructe erau necesare cheltuieli de milioane de dolari.

suplimenteCu toate acestea, prin noua revizuire a directivei UE privind alimentele noi, care urmează să intre în vigoare în ianuarie 2018, procesul de aprobare va fi semnificativ scurtat și simplificat în conformitate cu Directiva privind alimentele tradiționale (Regulamentul CE nr. 2015/2283), atâta timp cât o organizație sau societate comercială care prezintă un nou fruct sau suc pentru aprobare poate prezenta o istorie de utilizare de 25 de ani în țara de origine.

În consecință, Wilkinson sugerează că pentru aprobarea introducerii de noi fructe exotice (și a unor sucuri care au în componență aceste fructe) costurile ar putea să se reducă de la milioane de dolari, până la circa zece mii de dolari. Dr. Wilkinson a publicat recent o serie de studii privind impactul acestor modificări, în special în ceea ce privește utilizarea fructelor exotice și a sucurilor de fructe și potențialul lor pentru introducerea de noi mențiuni de sănătate.

Wilkinson împreună cu partenerul său Kesia Trench au analizat fructe din Brazilia și s-au concentrat asupra fructelor care au fost clasificate ca fiind exotice chiar și de către localnici. După ce au căutat printre mii de fructe și legume, cei doi cercetători au identificat inițial 50 de fructe exotice, număr care ulterior a fost diminuat la 10 fructe identificate ca primii 10 probabili candidați, pe care importatorii și producătorii europeni le-ar putea viza după modificarea legislației.

nutritie_4Analiza a arătat că multe dintre fructele braziliene exotice identificate au avut un nivel mai ridicat de substanțe nutritive decât cel al fructelor care sunt de obicei sugerate ca fiind „surse bune” (de proteine, minerale etc.) în Europa – oferind un potențial enorm pentru mențiunile de sănătate generale, în conformitate cu articolul 13.1 al EFSA, a spus Wilkinson.

Într-adevăr, este posibil ca multe fructe exotice din Brazilia să aibă o valoare nutritivă superioară și să fie o sursă bună de alimente și ingrediente nutritive în viitor. De exemplu, Wilkinson a remarcat că fructul Camu Camu conține în jur de 2 g de vitamină C la 100 g de produs – nivel care este considerabil mai mare decât cel întâlnit în medie, într-o portocală, care conține aproximativ 30 mg pe 100 g.

„Este uimitor”, a spus Wilkinson. „Acesta este doar vârful aisbergului. Vor exista foarte multe fructe și legume care oferă combinații noi sau diferite de nutrienți, ce pot contribui la sănătatea noastră într-un fel sau altul.”