Oul fiert vegan, dezvoltat de studenții din Udine

0
82

Studenții de la Universitatea din Udine din Italia au dezvoltat un produs cu aspectul și caracteristicile unui ou de gâscă gătit, care este făcut în întregime din ingrediente pe bază de plante, anunță Food Navigator.

Oul vegan vine sub forma unui produs gata pentru consum. El este realizat dintr-o combinație de făină din leguminoase diverse, uleiuri vegetale, un agent de gelifiere și o sare vegană. Dezvoltat de patru studenți care lucrează la diplomele lor de master în știința și tehnologia alimentelor – Francesca Zuccolo, Greta Titton, Arianna Roi și Aurora Gobessi – produsul este cel de-al cincilea brevet înregistrat de Universitatea Udine, după cum se arată într-o declarație a instituției de învățământ.

Dezvoltarea produsului a fost rezultatul unui an și jumătate de cercetare în laboratoarele departamentului agro-alimentar, de mediu și știința animalelor de la Universitatea din Udine. Potrivit studenților, ei au trebuit să depășească o serie de provocări pentru a realiza produsul final, inclusiv aspectele tehnologice și alegerea ingredientelor. „Numeroase teste” au fost necesare pentru a obține „formula optimă în termeni de consistență și gust”.

„Oul” nu are colesterol și gluten și, prin urmare, ar fi potrivit pentru persoanele care suferă de hipercolesterolemie și pentru cei care au boala celiacă, precum și pentru consumatorii care doresc să reducă sau să excludă din produsele alimentare produsele derivate din animale. De asemenea, poate fi fabricat din ingrediente organice, au sugerat studenții. Universitatea intenționează să prezinte produsul companiilor care ar putea fi interesate să obțină patentul care urmează a fi obținut „în următoarele săptămâni”.

Creșterea cererii europene pentru alimentele pe bază de plante

Vânzările de alimente pe bază de plante cresc în Europa, creșterea cererii fiind susținută de preocupările etice și de mediu, de tendințele de consum privind sănătatea și de disponibilitatea crescută și percepția îmbunătățită a consumatorilor cu privire la calitatea produselor.

Potrivit previziunilor companiei de cercetare Allied Market Research, piața globală de înlocuitori de carne este de așteptat să crească cu aproximativ 8,4% până în 2020.

Europa este cea mai mare piață pentru înlocuitorii de carne, reprezentând 39% din vânzările globale. La nivel mondial producătorii europeni sunt în fruntea clasamentului în ceea ce privește inovarea legată de produsele substituente ale cărnii. Datele Mintel arată că șapte din primele zece piețe din punctul de vedere al lansării de produse proteice alternative sunt europene.

În perioada iunie 2014 – iunie 2017, Germania a condus în ceea ce privește inovația globală în cazul înlocuitorilor de carne, urmată de Franța, Suedia, Italia și Regatul Unit. Cu toate acestea, ponderea Germaniei în inovare a scăzut în ultimul semestru din 2016 și primul semestru din 2017, pe măsură ce inovația s-a intensificat în Suedia și Italia, a declarat analistul Mintel, Patty Johnson.

Creșterea interesului pentru lansarea de produse vegetale în Italia este rezultatul creșterii masive a numărului consumatorilor care pretind că doresc reducerea consumului de carne. Aproximativ jumătate dintre consumatorii italieni declară că își reduc consumul de carne roșie, în timp ce 24% spun că măresc cantitatea de alimente vegetale în dieta lor, a observat ea. În același timp, în Suedia, motivul principal al creșterii numărului de lansări de produse vegetale este retailul.

„În 2016, două dintre cele mai mari lanțuri de supermarketuri din Suedia, Coop și ICA, au lansat campanii menite să sporească gradul de conștientizare a consumatorilor în ceea ce privește impactul asupra mediului a consumului de carne, promovând, de asemenea, adoptarea alternativelor la carne ca fiind mai sănătoase și mai umane”, a explicat ea.