Pe piata pestelui din Romania s-a instalat concurenta

0
905

Scaderea TVA la alimente de la 24% la 9%, in 2016, a dus imediat la o crestere a vanzarilor la acel moment cu 35% pe piata de peste din Romania. Tot de atunci putem spune ca, in sfarsit, in piata, s-a instalat concurenta,

declara Alesea Brinzila, Import Director & Marketing Specialist al Ocean Fish, companie prezenta la Indagra Food 2018 pentru a-si promova catre parteneri si consumatorul final o bogata oferta de noi game de produse din peste.

Prezenta la Indagra Food, Ocean Fish, o companie 100% romaneasca infiintata in anul 1998 si liderul de piata in Romania pentru produsele semipreparate din peste, fructe de mare si peste congelat si-a propus prin participarea la cel mai important eveniment expozitional din Romania, din domeniul agroalimentar sa-si promoveze in special, cele mai noi game de produse lansate pe parcursul ultimului an.

Astfel, pentru a se conforma cererii in crestere a consumatorilor pentru peste proaspat, firma romaneasca din Afumati-Ilfov a lansat o gama de peste proaspat BIO/ECO compusa, pentru moment, din crap proaspat romanesc, pastrav proaspat romanesc si somon de Norvegia.

„Am reusit sa obtinem licentierea in 2018 pentru procesarea pestelui in sistem bio/eco, atat pentru peste din Romania, cat si pentru peste importat. Pe segmentul pe care activam, suntem astazi in piata doar doi jucatori care au obtinut certificarea de a furniza produse eco. Totodata, in 2018 am fost recertificati de IFS, fiind in prezent unica fabrica din Romania certificata IFS (certificarea de conformitate cu standardul IFS – International Food Standard garanteaza partenerilor companiei o mai buna selectie a furnizorilor, bazandu-se pe capacitatea acestora de a realiza produse sigure, conforme specificatiilor contractuale si cerintelor legale, n.r.). De altfel, de curand, la un semniar in domeniul piscicol, care a avut loc in Insulele Feroe am fost dati de exemplu de buna practica in fata unor companii din Polonia, Germania sau Franta,” explica Alesea Brinzila.

De asemenea, compania si-a promovat in cadrul targului agroalimentar de la Romexpo, Bucuresti si noua sa linie de produse pentru copii, Ocean Fish Kids, lansata in prima parte a anului 2018.

„Pentru ca am fost pionieri in categoria de somon afumat, ne-am gandit sa incepem cu acest produs dezvoltarea unei game dedicata copiilor. Am lansat, asadar, sub umbrela marcii Ocean Fish Kids, un prim produs, Somonelu’ Pancho, din peste proaspat, recomandat copiilor cu varsta de peste trei ani. Produsele din aceasta gama sunt obtinute exclusiv din peste proaspat, atent selectionat, filetat maxim si care nu are adaos de zahar, nu contine conservanti, are o cantitate redusa de sare si este foarte usor afumat natural. Ambalajul pentru comercializarea in sistemul de retail este de 150 de grame, iar pe ambalaj am comunicat toate aceste beneficii.

Am continuat apoi cu pastravul afumat la cald, procedeu care ii da o textura si o aroma de peste copt. Designul de ambalaj este o creatie proprie, care va avea si un rol educational, deoarece prin intermediul sau vom vorbi despre beneficiile consumului diverselor produse pe care le vom lansa in perioada urmatoare. Pana la finalul anului 2019 ne dorim sa completam gama pentru copii cu alte produse, precum figurinele din peste si burgerul din peste”, a mai subliniat Alesea Brinzila.

”Tot in 2018, compania a schimbat imaginea marcii (rebranding) pentru peste 80% din intreaga gama de produse a companiei – peste congelat, gama de file de hering, marca MATIAS, gama de antipasti fructe de mare si cea de salate din alge de mare”, a mai aratat Alesea Brinzila.

Compania a lansat o gama de conserve din peste, pozitionata in segmentul premium, produse exclusiv pentru Ocean Fish de catre un important producator din Europa. Gama este compusa din macrou si hering in sos de tomate si in ulei vegetal, cu un continut mai mare de peste.

Reprezentantii companiei arata ca, in prezent, pe piata pestelui din Romania se observa o mica scadere pe zona de peste congelat si o crestere in acelasi timp, a cererii de peste proaspat.

Prin urmare, pentru a profita de acest trend, compania a implementat in acest an un proiect major de investitii ce a vizat extinderea depozitului si a unitatii de procesare si ambalare a pestelui proaspat.

Investitia, in valoare de 9 milioane de lei (acoperita in procent de 48% din fonduri europene permite companiei o crestere a capacitatii de procesare a fabricii existente cu aproximativ 1.000 de tone de peste pe an.

„Investitiile realizate ne vor permite sa ne extindem si sa devenim un jucator important si pe segmentul pestelui proaspat. Daca pana in prezent, in categoria aceasta, eram prezenti cu somon si pastrav, din 2018 am lansat dorada, biban, crap romanesc si salau, produsele fiind disponibile in ambalaje de 500-600 de grame. Toate beneficiaza de ambalare in atmosfera modificata (MAP), o solutie ce permite prelungirea termenului de valabilitate fara a modifica proprietatile fizice sau chimice ale produselor alimentare sau a adauga ingrediente nenaturale.” a declarat Alesea Brinzila, Import Director & Marketing Specialist al Ocean Fish.


Peste 550 de companii din 25 de tari, dintre care mai mult de 380 din Romania, au participat la editia din acest an a Targului international de produse si echipamente in domeniul agriculturii, horticulturii, viticulturii si zootehniei – INDAGRA 2018, cea mai importanta manifestare cu profil agricol si alimentar, organizata anual in Romania.

Evenimentul s-a desfasurat in perioada 31 octombrie – 4 noiembrie 2018 si a fost organizat de Romexpo, impreuna cu Camerele de Comert si Industrie din Romania (CCIR) sub Inaltul Patronaj al Presedintelui Romaniei. Organizatorii au estimat ca peste 65.000 de vizitatori au calcat pragul expozitiei care, in acest an, s-a intins pe 64.000 metri patrati.