Bulgaria, o piață cu o dinamică aparte pentru furnizorii de ingrediente

0

Piața ingredientelor pentru alimente din Bulgaria dispune de numeroase canale de vânzare, în funcție de tipul de produs, informează un raport al Departamentului pentru Agricultură al Statelor Unite.

Cei mai mulți procesatori mici și mijlocii folosesc produse locale, în vreme ce marii jucători achiziționează ingrediente atât din producția autohtonă, cât și din mediul extern.

În general, exportatorii americani de ingrediente intră pe piața bulgărească prin importatori locali, care le și promovează produsele către clienții lor.

Schimbarea tendințelor de consum constituie o provocare majoră pentru operatorii din industria alimentară. Companiile prospectează conceptele câștigătoare – prețuri mici și accesibile, servicii decente și/sau produse organice. Furnizorii și retailerii încearcă să ofere o varietate mare de produse, prețuri atractive, promoții, noi produse etc.


Ingredientele sunt adeseori elementul ce vă diferențiază de concurență. Alegerea unor ingrediente de calitate ori a unora care se pliază întru-totul pe specificul produselor dumneavoastră duce invariabil la creșterea afacerii. Dacă vreți să fiți la curent cu cele mai noi informații din piața ingredientelor sau să aflați date esențiale direct de la specialiști, vă așteptăm la INGREDIENTS SHOW | 6-7 septembrie 2017, un eveniment în premieră națională. Evenimentul constituie punctul de întâlnire al industriei alimentare dedicat ingredientelor – conferința prezintă inovații, tendințe de consum și evoluții comerciale ce influențează astăzi industria prelucrătoare a produselor alimentare. Pentru informații suplimentare și înscrieri, accesați această pagină.


Vânzările de alimente ambalate au crescut cu 1 procent anul trecut

Producătorii se vor adapta la noile trenduri și vor oferi operatorilor o gamă largă de produse noi din sfera convenience food și easy to prepare, preconizează autorii raportului USDA. Cei mai mulți operatori se vor adapta trendului health and wellness și schimbării rapide a gusturilor consumatorilor prin inovații.

Industria alimentară și a băuturilor reprezintă 18% din totalul producției industriale din Bulgaria, potrivit celor mai noi date furnizate de Ministerul Economiei de la Sofia. În 2016, industria alimentară din Bulgaria avea o valoare estimată de aproape 5 milioane de dolari. Principalii parteneri de comerț extern ai Bulgariei sunt statele-membre UE, țările vecine și Rusia. Peste 70% din totalul comerțului cu produse agricole se realizează cu alte state membre. Din rândul acestora, cei care preiau cea mai mare parte din producția bulgărească sunt grecii (20,5% din totalul comerțului cu produse agricole), România (18,8%), Spania (9,31%) și Germania (8,7%). În spațiul extracomunitar, principalii parteneri de afaceri ai Bulgariei sunt Turcia, SUA, China, Macedonia și Serbia.

Bulgaria se numără printre țările din blocul comunitar cu cele mai mici prețuri la alimente, situându-se cu aproximativ 53% sub media europeană. Cu toate acestea, potrivit informațiilor oferite de Institutul Național de Statistică al Bulgariei, o gospodărie cheltuie aproximativ 35% din totalul veniturilor pe alimente și băuturi, un procent deosebit de ridicat dacă luăm în considerare faptul că, de exemplu, în Germania se alocă doar 14% din buget acestor produse.

La acest capitol, Danemarca este statul cu cele mai mari prețuri la alimente și băuturi non-alcoolice din rândul statelor membre, în vreme ce Irlanda are cele mai mari tarife pentru băuturile alcoolice. Cele mai mici prețuri la alimente sunt în Polonia, la băuturi non-alcoolice în România și la băuturi alcoolice și tutun în Bulgaria. Prețurile mici la mâncare sunt rezultatul competitiției acerbe între discounteri și comercianții cu amănuntul.