Piata pentru produsele alternative la lapte va fi de 26 miliarde $, pana la sfarsitul lui 2024

0
273

Piata mondiala a produselor ce se constituie alternative la lapte este de asteptat sa ajunga la o valoare de 26,3 miliarde $ pana la sfarsitul lui 2024, in conditiile in care produsele non-traditionale, precum laptele de orez, laptele de migdale si laptele de cocos devin din ce in ce mai populare printre consumatori.

Compania americana de cercetare a pietei Transparency Market Research (TMR), a declarat ca este de asteptat ca regiunea Asia-Pacific  sa continue sa domine cererea globala de produse alternative la lactate, in anii urmatori, in ciuda “unui volum considerabil” de astfel de produse, cerut pe pietele din America de Nord si Europa.

TMR considera ca o mare parte a cresterii la nivel global tine de cresterea gradului de constientizare a existentei acestor alternative sanatoase, precum si de proliferarea intolerantei la lactoza, estimand totodata, ca piata de produse alternative la lactate, la nivel mondial, ar putea avea in prezent o valoare  de aproximativ 9,32 miliarde $.

Analistii TMR au declarat ca: “Unul dintre factorii-cheie care actioneaza in favoarea oricarei piete pentru produse alternative este o crestere a numarului de consumatori sau utilizatori finali, care vad respectivul produs ca pe o optiune mai buna decat originalul. In cazul pietelor de lapte si produse lactate, vorbim de un numar din ce in ce mai mare de consumatori care fie descopera ca au intoleranta la lactoza, fie simt ca este mai bine pentru ei sa nu consume lactoza. Numarul ambelor tipuri de persoane este in crestere, cu un ritm de expansiune destul de ridicat in intreaga lume si este, prin urmare, factorul principal pentru crestere al pietei mondiale de produse alternative la lapte si produse lactate.”

“Acelasi lucru se poate spune in cazul oamenilor care sunt alergici la lapte. Avand in vedere rata actuala de crestere a numarului acestora, piata mondiala a produselor alternative la lapte si produse lactate este de asteptat sa creasca rapid in viitorul apropiat. In acelasi timp, dieteticieni si medicii i-au consiliat pe pacientii lor, in multe cazuri, pentru a adera la o dieta bazata pe plante, dintre care o mare parte include laptele pe baza de plante si alte alternative la lactate “.

Ca o consecinta, produsele alternative, cum ar fi laptele de canepa, laptele de in, laptele de ovaz si chiar laptele de legume au inceput sa castige teren in cadrul industriei.

TMR a adaugat ca posibilitatile mari de alegere la dispozitia consumatorilor au fost de ajutor pentru a genera interes si vanzari suplimentare in cadrul pietei de produse alternative la lapte si produse lactate.

In ciuda povestilor de succes ale mai multor jucatori, o problema pe care toti producatorii trebuie sa o abordeze este reprezentata de costurile ridicate de producere si introducere pe piata a produselor alternative la lapte si produse lactate. Mai multi producatori adauga valoare produselor lor prin incorporarea mai multor elemente nutritive suplimentare, fapt care genereaza in continuare o crestere a  costurilor produselor.

Produse, cum ar fi laptele de migdale si laptele de cocos – chiar si fara adaos de suplimente nutritive – se dovedesc a avea preturi extrem de ridicate pentru o mare parte a clasei muncitoare, reducandu-se astfel drastic ratele globale de penetrare pe piata a acestor produse.

“Un factor care inca mai continua sa lucreze in favoarea producatorilor de produse alternative la lapte si lactate este reprezentat de beneficiile pentru sanatate obtinute prin suplimentarea dietei cu astfel de produse, comparativ cu produsele lactate conventionale”, au continuat sa argumenteze cei de la TMR.

“Complementar cu acest lucru este si cererea tot mai mare de proteine din plante, din intreaga lume, care este un raspuns la o dieta cu un nivel ridicat de grasimi si colesterol, rezultat al consumului de  carne, lapte si produse lactate conventionale. Acest segment de alimente isi gaseste, de asemenea adepti printre tot mai multe persoane suferinde de cancer, diabet zaharat, ori a unei liste intregi de alte probleme cronice si / sau legate de varsta sau sanatate.”