Produse importante pentru industria laptelui

0
580

Laptele de vaca si produsele lactate sunt baza nutritiei oamenilor, in timp ce laptele altor specii – capra, oaie si bivolita – sunt surse comune de lapte pentru consum.

In mod traditional, oamenii s-au bazat pe aceasta forma de nutritie timp de mii de ani, si dupa domesticirea animalelor producatoare de lapte, oamenii au inceput sa produca alimente similare cu ceea ce noi numim acum branza si iaurt.

In orice caz, produsele din lapte sunt o parte importanta din viata noastra, astfel ca industria s-a dezvoltat enorm in ultima decada. Reglementarile internationale forteaza procesatorii de lapte sa adere la un set de reguli stricte si sa aiba produse conforme cu standardele. Pe langa pasteurizare, controlul si eliminarea celulelor somatice, controlul igienei in fabrica si in randul angajatilor, biodezinfectie si toti ceilalti factori care ajuta la mentinerea la standarde inalte a fabricii, procesatorii au nevoie si de produse care vor imbunatati si uniformiza procesul tehnologic – cheag lichid si pudra, culturi starter si panza de sedile.

Cheag
Se crede ca producerea branzei a inceput cand s-a descoperit accidental ca laptele depozitat in stomacurile animalelor rumegatoare era coagulat. Nimeni nu stie, insa, cu exactitate, cum s-a ajuns la fabricarea branzei, dar cu siguranta chimozina– o enzima gasita in stomacul animalelor rugematoare – s-a folosit intotdeauna la producerea branzei.

Grija principala in cee ace priveste chimozina naturala este faptul ca se gaseste greu si poate fi o sursa de microbi si bacterii. Ulterior, oamenii au incercat sa gaseasca un “substitut” al cheagului. Metodele sintetice au fost dezvoltate stiintific pentru a produce chimozina prin fermentarea microorganismelor..

Cheagul din portofoliul Biotrend Plus vine in diferite forme – pudra sau lichid – si cu activitati diferite (putere de coagulare).

Daniren – 100% chimozina o enzima de coagulare a laptelui, care functioneaza intr-o gama larga a pH-ului. Este util pentru producerea mai multor tipuri de branza: tare, semi-tare, cascaval, urda. Putere activitate: 1:55 000 lichid (50-60ml/tona), 1:96 000 lichid (30-35ml/tona), 1:160 000 pudra (18-25gr/tona), 1:200 000 pudra (15-17gr/tona)

Formulaza -Cheag microbiologic – o enzima de coagulare a lapteului, care lucreaza bine in gama alcalina a pH-ului 6,6-6,7. Este util pentru producerea tuturor tipurilor de branza.
Putere activa: 1:55 000 lichid (50-60ml/tona), 1:200 000 pudra (15-17gr/tona)

Culturi starter
Iaurtul este iarasi un alt produs cu o istorie vasta, urme ale prezentei acestuia gasindu-se in Mesopotamia 5000 î.Hr.. Iaurtul se produce prin folosirea culturilor Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus si Streptococcus thermophilus. In plus, alti lactobacilli si bifidobacterii se adauga in timpul procesului.

Gama culturilor starter oferite de Biotrend Plus incepe cu culturi de iaurt, precum Tredimix YLP care aduce produsului final aciditate rapida si post-fermentatie lenta. Tredimix LCR, extinde in mod natural termenul de valabilitate al produselor lactate. Produsul contine Lactobacillus rhamnosus – o bacterie probiotica inhibitoare. care impiedica cresterea mucegaiului si a drojdiilor, fara sa afecteze procesul tehnologic.

Culturile de branzeturi va ofera posibilitatea de a crea produse precum cascavalul, gouda, mozzarella etc., cu un gust bogat și in acelasi timp va ofera siguranta unui produs stabil pe rafturile supermarketurilor.

Panza tehnologica si kituri pentru casa
Biotrend Plus ofera si panza de sedila fabricata in Bulgaria, din materiale naturale (100% bumbac) si special concepute pentru a putea intra in contact cu alimentele, conform cu Regulamentul 1935/2004. Produsul poate fi refolosit, ceea ce inseamna economie de timp si bani.

Chiar si cu toate tehnologiile si reglementarile din spatele industriei produselor lactate, o multime de clienti s-au intors spre produse care pot fi facute acasa, cu retete care sunt in familiile lor de generatii intregi. Kiturile speciale de fabricare acasa a branzei, cascavalului si iaurtului contin tot ce trebuie pentru o procedură usoara si un produs finit gustos – cheag, sedila si instructiuni.