Produsele alimentare si bauturile nealcoolice detin 37,6% din consumul gospodariilor

0
513

Veniturile totale medii lunare au reprezentat in trimestrul III 2015, in termeni nominali, 2713 lei pe gospodarie si 1022 lei pe persoana. Cheltuielile totale ale populatiei, au fost, in trimestrul III 2015, in medie, de 2351 lei lunar pe gospodarie (886 lei pe persoana) si au reprezentat 86,7% din nivelul veniturilor totale, se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica (INS).

Veniturile banesti au fost, in medie, de 2430 lei lunar pe gospodarie (916 lei pe persoana), iar veniturile in natura de 283 lei lunar pe gospodarie (107 lei pe persoana). Salariile si celelalte venituri asociate lor au format cea mai importanta sursa de venituri (57,6% din veniturile totale ale gospodariilor).

La formarea veniturilor totale ale gospodariilor, au contribuit, de asemenea, veniturile din prestatii sociale (23,5%), veniturile din agricultura (3,4%), veniturile din activitati neagricole independente (2,5%) si cele din proprietate si din vânzari de active din patrimoniul gospodariei (1,2%). O pondere importanta detin si veniturile in natura (10,4%), in principal, contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii (9,1%).

consum1Sursa: INS

Mediul de rezidenta influenteaza diferentele de nivel si, mai ales, de structura intre veniturile gospodariilor dintre mediul urban si mediul rural.

consum2Sursa: INS

Principalele destinatii ale cheltuielilor efectuate de gospodarii sunt consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii si transferurile catre administratia publica si privata si catre bugetele asigurarilor sociale, sub forma impozitelor, contributiilor, cotizatiilor, precum si acoperirea unor nevoi legate de productia gospodariei (hrana animalelor si pasarilor, plata muncii pentru productia gospodariei, produse pentru insamântat, servicii veterinare etc.).

consum3Sursa: INS

Cheltuielile pentru investitii, destinate pentru cumpararea sau constructia de locuinte, cumpararea de terenuri si echipament necesar productiei gospodariei, cumpararea de actiuni etc. detin o pondere mica in cheltuielile totale ale gospodariilor populatiei (doar 0,7%).
Mediul de rezidenta determina unele particularitati in ceea ce priveste marimea si structura cheltuielilor totale de consum.

consum4Sursa: INS

Conform clasificarii standard pe destinatii a cheltuielilor de consum (COICOP), produsele alimentare si bauturile nealcoolice au detinut, in trimestrul III 2015, in medie, 37,6% din consumul gospodariilor.

consum5Sursa: INS