Produsele bio, o evoluție spectaculoasă pe piața franceză în ultima jumătate de an

0
153

În primele șase luni ale anului 2017, 934 de procesatori noi, în special IMM-uri și microîntreprinderi, și-au început activitatea în domeniul produselor bio, pe piața franceză, potrivit Process Alimentaire.

În 2016, în aceeași perioadă, au pătruns doar 441 de jucători noi, pe această piață.

Rezultatele privitoare la sectorul produselor ecologice franțuzești, pentru prima jumătate a anului 2017 continuă să se evolueze pe un trend ascendent, cu o creștere de +500 de milioane de euro a vânzărilor de produse organice suplimentare, comparativ cu prima jumătate a anului 2017.

Creșterea încetinește ușor în amonte (pe segmentul agriculturii ecologice), dar compensează dezvoltarea din aval (pe segmentul procesării produselor ecologice).

„Lăsând la o parte agricultorii, contabilizăm un număr record al companiilor care aleg să activeze în domeniul produselor bio. Este cea mai rapidă creștere din Franța, de până acum pe segmentul procesării și distribuției”, se entuziasmează Florent Guhl, directorul Bio Agency.

+ 8,8% creștere a numărului de procesatori

În prima jumătate a anului 2017, numărul societăților de prelucrare și distribuție (cu excepția importatorilor) a crescut cu +9,4%, o creștere echivalentă cu cea observată pe parcursul întregului an de 2016. În această vară, statisticile oficiale au înegistrat un număr de 11.534 de procesatori organici, cu o creștere de 8,8%, comparativ cu sfârșitul anului 2016. 934 de noi companii, în special IMM-uri și microîntreprinderi, au intrat în domeniu în primele șase luni ale anului 2017, de două ori mai mult decât în anul trecut (532 în primele șase luni ale anului 2016).

Totuși, acești noi procesatori organici nu sunt toți firme industriale: 23% sunt mici brutării, 12% sunt patiserii și fast-fooduri și doar 18% sunt companii agroalimentare din sectorul procesării. Restul sunt mici firme ce derulează alte activități, cum ar fi prepararea produselor proaspete, ambalarea etc.

Creștere determinată de cererea venită din partea retailerilor

La nivelul distribuției, în data de 30 iunie 2017, 4458 de jucători au fost implicați în sectorul produselor ecologice, inclusiv 441 de distribuitori noi, înregistrați în prima jumătate a anului 2017 (+ 11% comparativ cu sfârșitul anului 2016). Din nou, creșterea este mai accentuată comparativ cu prima parte a anului 2016, când au fost doar 245 de jucători noi. Este vorba, în primul rând, de o evoluție pozitivă a numărului de mari rețele de retaileri.

„Spre deosebire de ultimii doi ani de creștere, realizată în special în magazinele specializate, expansiunea vânzărilor a fost concentrată, în acest an, în magazinele mari și mijlocii, unde vânzările de produse bio au crescut cu 18%”, remarca Florent Guhl.

Regiunea Auvergne-Rhône-Alpes rămâne cea mai dinamică din punct de vedere al produselor bio

Regiunile cu cea mai mare creștere a numărului de companii din aval (sectorul de procesare) nu s-au schimbat față de anul 2016. Auvergne-Rhône-Alpes, Occitania, Ile-de-France, New-Aquitaine și Provence -Alpes-Côte d’Azur sunt încă cele mai populare zone din punctul de vedere al atragerii de noi companii care să demareze activități în domeniol produselor bio. Regiunile cu cea mai mare creștere în aval (față de numărul de operatori) sunt Corsica, cu 25% din companiile de prelucrare nou apărute și Hauts-de-France cu 17% noi distribuitori.

Dezvoltarea în aval este, prin urmare, asigurată, dar rămâne ca și oferta din amonte (producția agricolă bio) să facă față noilor provocări. Potrivit lui Florent Guhl, progresele ar putea fi mai mari dacă lipsa ofertei de materii prime nu ar limita expansiunea.

„Dacă nu ar exista riscul unui deficit de materii prime, creșterea ar fi mai puternică”.