Puterea de cumparare a romanilor, cea mai mare rata de crestere din Europa in 2017- studiu GfK

0
106

GfK a derulat un studiu – analiza a scenei de retail european, cuprinzand cele mai recente evolutii si prognoze pentru 2018. Indicatorii de piata evaluati de GfK pentru cele 32 de tari europene analizate sunt: puterea de cumparare, ponderea cheltuielilor populatiei in retail din cheltuielile totale, inflatia si profitabilitatea spatiilor comerciale.

De asemenea, GfK ofera o prognoza asupra cifrei de afaceri aferente retailului din spatiile comerciale pentru 2018.

GfK anticipeaza o crestere a cifrei de afaceri in 2018 de +2,1% pentru retailul din statele UE. Dar situatia pentru fiecare tara in parte variaza. In timp ce cresterea valorii este de asteptat pentru tari precum Franta, Spania si Ungaria, situatia pentru tarile cu rate scazute de crestere va fi mai putin favorabila din cauza inflatiei in crestere.

Economia europeana se confrunta cu schimbari majore din cauza Brexit-ului, in plus fata de diverse provocari economice si politice. Incertitudinea cu privire la viitoarele conditii comerciale cu SUA ridica probleme cu privire la impactul potential asupra exporturilor europene.

Ca si in anii precedenti, solutiile GfK de geomarketing exploreaza situatia actuala si o anticipeaza pe cea viitoare pentru piata de retail din Europa.

Puterea de cumparare in 2017: Romania, cea mai mare crestere
In 2017, fiecare cetatean din tarilor UE analizate a avut o putere medie de cumparare de 16.436 euro. Aceasta echivaleaza cu o crestere nominala de 1,9% fata de anul precedent.
Romania (+7,8%) a inregistrat cel mai mare avans in ceea ce priveste puterea de cumparare. Puterea scazuta de cumparare pe cap de locuitor in cazul romanilor (4.556 euro) demonstreaza persistenta decalajului mare intre tarile Europei in ceea ce priveste bunastarea populatiei.

Puterea de cumparare masurata de GfK corespunde cu venitul net disponibil al populatiei, inclusiv subventiile guvernamentale – pensii, ajutor de somaj si alocatii pentru copii. Populatia isi foloseste puterea de cumparare pentru acoperirea cheltuielilor pentru alimentatie, intretinere, servicii, vacante, asigurari, pensii private si achizitii din retail.

Chiar daca in crestere, puterea de cumparare in Romania este printre cele mai mici din Europa. Situatia este asemanatoare celei din Ucraina, Bulgaria, Serbia, Bosnia – Hertegovina, Macedonia si, partial, Turcia. Regiunile tarii unde puterea de cumparare este mai ridicata fata restul tarii sunt: Bucuresti si judetele Cluj, Timis, Alba, Sibiu, Brasov, Prahova, Arges, Constanta.

Judetele care au inregistrat un mic salt fata de anul trecut si au ajuns la nivelul judetelor de mai sus in privinta puterii de cumparare sunt Arad, Hunedoara si Mures.

Prognoza cifrei de afaceri aferente retailului din spatiile comerciale pentru 2018: Romania si Cehia, in topul cresterilor
Tarile UE au avut o crestere a cifrei de afaceri in retail de +1,8% in 2017. Datorita efectelor cursului de schimb valutar, Marea Britanie a suferit o scadere a cifrei de afaceri de -4,2% in euro.

Cehia (+9,8%) si Romania (+9,3%) se numara printre statele campioane, cu rate de crestere de aproape doua cifre si inflatie moderata.

Gratie cresterii continue a veniturilor, tarile din estul Europei aflate in top in anii precedenti au condus din nou plutonul in 2018. GfK se asteapta la rate de crestere robuste si in 2018 pentru Romania (+7,5%), Estonia (+6,8%), Cehia (+6,5%), Bulgaria (+5,3%) si Ungaria (+6%).

GfK estimeaza o crestere de 2,1% a afacerilor din retail in 2018, cu o rata usor incetinita fata de anul anterior.

Ponderea cheltuielilor populatiei in retail din cheltuielile totale: Romania, aproape de media europeana
Ponderea cheltuielilor populatiei in retail variaza puternic in Europa: de la doar un sfert, pana la aproape 50%. Media statelor UE a fost de 30,5% in 2017. Cota in cazul Romaniei a fost de 31,6%.

Inflatie: Preturile cresc incet in 2017
Cu o rata a inflatiei de 1,7% in 2017, natiunile UE s-au apropiat inca o data de prognoza Bancii Centrale Europene (BCE), care a anuntat tinta de +2% pentru preturile de consum.

Consumatorii au fost nevoiti sa scoata mai multi bani din buzunare pentru aceleasi produse in multe tari din Europa de Est care s-au luptat cu deflatia in anii precedenti. GfK preconizeaza o crestere a preturilor la nivelul UE de 1,9%.

Romania a avut o inflatie de 1,2% in 2017, sub media europeana. Estimarile pentru 2018 insa arata o rata a inflatiei de 4.1% pentru anul curent, cel mai mare nivel prognozat in UE.

Studiul integral „European Retail in 2018” poate fi descarcat gratuit in format PDF in limba engleza.

Despre GfK
GfK conecteaza datele si stiinta. Solutiile inovatoare de cercetare ofera raspunsuri la intrebari esentiale de business din jurul consumatorilor, pietelor, brandurilor si media, acum si in viitor. Ca un partener de cercetare si analiza, GfK promite clientilor sai din toata lumea „crestere prin cunoastere”.

Pentru mai multe detalii, vizitati www.gfk.com/ro sau urmariti GfK pe Facebook: https://www.facebook.com/gfkromania