Sapte din zece angajatori, afectati de deficitul fortei de munca

0
34

Profiturile si cifra de afaceri au scazut din cauza deficitului de forta de munca si a lipsei de specialisti, arata datele celui mai recent sondaj efectuat de platforma de recrutare BestJobs.

Este foarte greu sa gasesti angajatul potirivit la timp ceea ce duce la cresterea presiunii pe ceilalti angajati si la pierderea de contracte cu anumiti clienti. De asemenea sunt afectate productivitatea si activitatea companiei.

Sondajul arata ca 44% dintre angajatori au spus ca profitul anual a fost afectat pana la 10% din cauza lipsei fortei de munca, 15% au raspuns ca impactul a fost de 20%, in timp ce 8% spun ca a depasit chiar si acest prag. Doi din cinci angajatori au spus ca cifra de afaceri a scazut cu 10%, 17% au raspuns ca diminuarea cifrei de afaceri a atins pragul de 20%, iar 8% spun ca au trecut si de 30%.

O treime dintre respondenti au spus ca nu au fost afectati in acest sens.

cartonAngajatorii au inceput sa aduca oameni nespecializati, pe care i-au instruit intern, totul pentru a compensa lipsa angajatilor, declara o treime dintre angajatorii chestionati. 13,6% au declarat ca au angajat studenti sau au respecializat personal deja angajat, in timp ce 11,4% au gasit solutia sa angajeze oameni din localitatile invecinate care fac in fiecare zi naveta. Aproape 9% au investit in tehnologie pentru a face fata lipsei angajatilor. Foarte putini au ales sa angajeze pensionari sau sa aduca forta de munca din afara tarii.

Domeniile in care se gasesc foarte greu angajati sunt: productie, vanzari, IT, inginerie, logistica, financiar-contabil si customer service. Insiruirea a fost facuta in ordinea relevantei raspunsurilor. Cel mai greu nivel de experienta de recrutat este mid-level (52,5% din cei chestionati au confirmat acest lucru), entry-level (27,7%), senior-level (19,8%).

Durata pentru gasirea candidatului potrivit pentru un anumit post, poate dura intre doua si trei luni de la lansarea anuntului de recrutare, au spus 13% dintre cei chestionati, in timp ce 10% au declarat ca poate dura intre trei si sase luni.

Viitorii angajati, in special cei tineri, au asteptari prea mari in raport cu specializari si abilitatile lor, declara 53,5% dintre angajatori, ceea ce duce la teremenul lung de recrutare. O treime dintre angajatori afirma ca piata nu are suficiente resurse umane specializate, iar 11% nu reusesc sa faca fata competitorilor care vin cu pachete generoase de beneficii salariale si extra-salariale

Deficitul de angajati la nivelul pietei este datorat lipsei de interes din partea fortei de munca inactive profesional in a se califica, declara 33% dintre cei chestionati. 25,7% cred ca motivul principal il reprezinta nivelul mic salarial. 24% cred ca emigrarea specialistilor duce la scaderea fortei de munca, in timp ce 12% spun ca inchiderea scolilor profesionale este una dintre principalele cauze.

La momentul realizarii acestui sondaj, opt din zece anagajatori aveau pana la zece posturi vacante, in 50% din cazuri avand nevoie de unu-cinci angajati pentru fiecare post. Cele mai multe posturi vacante se gaseau in: vanzari, productie, inginerie, administrativ, financiar-contabil, IT si logistica.

Sondajul BestJobs a fost efectuat in perioada 15 februarie – 15 martie, pe un esantion de 382 companii mici, medii si mari din Romania.