Soiurile de grau dur ar putea adauga mai multe proteine in produse

Noile soiuri de grau violet si dur sunt proiectate pentru a contribui la cresterea cererii consumatorilor pentru produsele pe baza de grau. Primul adauga beneficii functionale – cum ar fi proteinele – la paste si paine, in timp ce acesta din urma are aplicatii potentiale in biscuiti si fidea, a raportat site-ul www.bakeryandsnacks.com.

Studiile arata ca antocianii, pigmenti care furnizeaza culoare plantelor rosii, purpurii si albastre, au efecte favorabile pentru sanatate, asupra bolilor cardiovasculare, anumitor tipuri de cancer, diabet, alergii si osteoporoza. Consumarea de paine imbogatita cu grau dur de culoare violeta adauga produsului antocianina avand o aroma placuta si un gust bun, a remarcat site-ul comercial.

„Durumul reprezinta intre 5% si 8% din productia globala de grau, fiind cea de-a doua specie cel mai frecvent cultivata”, declara Bakery and Snacks. „Aceasta transmite substante nutritive, inclusiv proteine, minerale si vitamine, la produsele alimentare si creste in productie si popularitate odata cu interesul aratat de catre consumatori pentru faina din cereale integrale.”

Dezvoltarea unor noi tipuri de grau dur capata sens din cauza proprietatilor nutritionale si a interesului consumatorilor fata de alimentele functionale. Un studiu recent al companiei Kerry ( https://www.kerry.com/na/proactive-health-white-paper ), a constatat ca 65% dintre consumatori cauta beneficii functionale din alimente si bauturi, astfel incat, painea imbogatita, pastele si alte produse pe baza de grau ar putea deveni populare.

Piata pentru astfel de inovatii de ingrediente se extinde. Potrivit companiei Zion Market Research, piata globala de ingrediente functionale a fost in valoare de 64,9 milioane de dolari in 2018 si a fost proiectata sa atinga aproape 100 de milioane de dolari pana in 2025, pentru o rata anuala de crestere de 6,74%.

cerealeCultivarea graului reprezinta o parte relativ redusa a productiei globale si are un nivel mai ridicat de proteine si gluten decat alte tipuri de grau. Acesta este, de asemenea, cel mai greu soi pentru cultivat dintre toate tipurile de grau si este utilizat in mod obisnuit pentru produse din paste fainoase, potrivit Consiliului pentru Grau alimentar.

Consumatorii cauta produse care contin cereale integrale datorita perceptiei asupra unui aliment din punct de vedere al santatii, chiar daca aceasta este adevarata sau nu, impreuna cu texturile si aromele interesante pe care le ofera. Potrivit unui sondaj din 2016, 27% dintre oameni au declarat ca mananca mai multe cereale integrale acum decat au facut in ultimele sase luni, ceea ce da incredere productaorilor de grau dur cat si producatorilor de produse care-l utilizeaza.

Unii oameni incearca sa evite glutenul din cauza bolii celiaca sau a sensibilitatii la gluten. Cu toate acestea, cercetatorii olandezi au experimentat, editand gena, eliminarea antigenilor toxici din gluten, o dezvoltare care ar putea permite celor cu boala celiaca sa manance in conditii de siguranta, produse din grau obisnuite, fara simptome comune de balonare, diaree si constipatie.

O combinatie a acestor inovatii ar putea contribui la inversarea scaderii consumului de paste in unele tari, cum ar fi Italia. Potrivit „Bakery and Snacks”, compania  de cercetare Mintel a raportat ca, in aceasta tara, consumul de paste a scazut cu 2% din 2011 pana in 2015, 23% dintre consumatori incercand sa reduca pastele din dieta lor, din motive de sanatate.

Schimbarea acestei atitudini ar putea stimula afacerile pentru companiile Barilla, Dakota Growers, Romero, Pasta Foods si alti utilizatori mari de grau dur, mai ales daca incep sa utilizeze noul soi violet si vor publica pe ambalajul produsului avantajele sale functionale pentru potentialii clienti.