Supermarketurile au o imagine foarte buna in randul populatiei

0
791
preț

Majoritatea romanilor considera ca au un impact pozitiv asupra economiei nationale si locale. Majoritatea romanilor are o parere buna (56,6%) si foarte buna (32,4%) despre supermarketuri, iar 83,6% dintre romani cumpara de la supermarket. Insumand procentul corespondent parerilor bune si foarte bune reiese o perceptie pozitiva a supermaketurilor in proportie de 89%.

Atat la nivel national cat si pe cele 4 regiuni, prima pozitie in topul criteriilor dupa care gospodariile aleg locul in care isi fac cumparaturile este ocupata de preturi, pe pozitia secunda se situeaza calitatea produselor, urmata de distanta fata de locuinta. La nivel national, 75,2% aleg sa cumpere in functie de preturi, 65,1% in functie de calitatea produselor si 58% in functie de distanta fata de locuinta.

In opinia a 82,6% dintre romani, supermarketurile creeaza locuri de munca in orasul in care se deschid, iar  10,7% considera ca acestea distrug locuri de munca in orasul in care se deschid. Cei mai multi romani -72,6% – considera ca supermarketurile contribuie la cresterea economiei romanesti, in vreme ce 74,4% considera supermarketurile benefice pentru economia locala a unui oras.

71,5% dintre respondenti apreciaza ca produsele din supermarket sunt mai ieftine decat in magazinele mici sau la piata si in general sunt de calitate buna. Produsele vandute in piete si magazine mici sunt considerate a fi de calitate in mai mica masura decat produsele din supermarketuri.

45,6% din populatie spune ca preturile sunt mai mici in supermarket dupa reducerea TVA. 39,8% sunt de parere ca preturile au ramas la fel. In cazul magazinelor mici, 26,1% considera ca preturile produselor alimentare au scazut, iar 53,7% ca au ramas la fel, in timp ce in piete 18,3% considera ca preturile au scazut, iar 52% ca nu s-au modificat.

20,2% din respondenti isi fac cumparaturile in weekend la supermarket in ceea ce priveste produsele alimentare, de igiena si de curatenie a casei in timp ce 5% cumpara de la magazinele mici, iar 11,9% din piete. Deci, aproape jumatate din cei care merg regulat la supermarket pentru produsele mentionate obisnuiesc sa faca astfel de cumparaturi in weekend.

Majoritatea populatiei din Romania (75,2%) nu doreste ca supermarketurile sa fie mutate in afara oraselor deorece ar genera dificultati in aprovizionarea populatiei.

Majoritatea absoluta -69,3% -considera ca supermarketurile au un orar de functionare convenabil, pe care trebuie sa fie lasate sa si-l stabileasca singure, in functie de dorintele clientilor. Doar 20,5% dintre cei chestionati considera ca orarul de functionare al supermarketurilor ar trebui reglementat deparlament/stat/primarie.