E-coli, sursa imbolnavirii bebelusilor din Arges

0
434

De mai multe saptamani autoritatile nu sunt in stare sa descopere sursa infectiei bebelusilor imbolnaviti cu sindromul hemolitic uremic. Dupa ce initial s-a dat vina pe apa sau pe laptele praf, ulterior sfera posibilei surse de infectare s-a extins la variante precum apa plata, legumele, fructele, sucurile sau chiar iaurturile cu fructe,susceptibile de infectarea cu E-coli.

Insa modul in care autoritatile (ANSVSA, DSP, Ministerul Sanatatii) inteleg sa comunice informatiile legate de propriile actiuni de control sunt de natura sa afecteze sectoare intregi din industria alimentara prin crearea de suspiciuni de infestare a unor alimente, ajungandu-se la manifestarea unei reticente in masa a consumatorilor de a cumpara respectivele alimente. Spre exemplu, de curand autoritatile raportau depistarea unor cantitati de pesticide peste limite in rosii, in conditiile in care nu exista nicio legatura intre prezenta pesticidelor si prezenta bacteriei E.coli, responsabila de imbolnavirea bebelusilor. Scandalul imbolnavirii bebelusilor din Arges cu sindromul hemolitic uremic incepe sa se extinda periculos.

Mai mult, in conditiile in care bebelusii care trec de la regimul bazat pe laptele matern la un regim diversificat de hrana consuma doar anumite alimente specifice, este extrem de ciudat faptul ca respectivele controale ale autoritatilor nu se concentreaza asupra acelor alimente si se indreapta spre alte alimente folosite in hrana intregii populatii.

Intarzierea in descoperirea sursei de infectie, creaza suspiciuni din ce in ce mai mari cu privire la faptul ca autoritatile ar vrea sa ascunda adevaratul focar de infectie ori cu privire la faptul ca isi ascund incompetenta raportand tot felul de descoperiri intamplatoare si fara vreo legatura cu epidemia din Arges (precum cea legata de pesticidele din rosii), vrand sa arate ca ei fac totusi ceva.
Insa aceasta graba de a arata ca ”fac ceva”, dand tot felul de comunicate extrem de putin lamuritoare nu fac decat sa le scada credibilitatea, afectand insa in acelasi timp si increderea consumatorilor in industria alimentara si comertul alimentar romanesc.