Topul retailerilor în România. Schimbările din ultimii 10 ani

0
911

Primii cinci jucători din comerțul alimentar din România au cunoscut nume noi în ultimii 10 ani, conform estimărilor ZF pe baza datelor financiare din 2019.

Din primii cinci jucători, trei sunt nume noi: lanțurile de supermarketuri Profi și Mega Image și discounterul german Lidl.

La polul opus, lanţul de hipermarketuri Real nu doar a ieşit din clasament, ci şi din piaţă. De asemenea, lanţurile de magazine de tip cash&carry Metro şi Selgros au cobo­rât în a doua jumătate a clasamentului marilor jucători toc­mai pe fondul expansiunii rapide a lanţurilor de ma­gazi­ne mici de tip supermarket şi proximitate. Aceste ma­ga­zine au scos din joc mulţi retaileri tradiţionali care erau de fapt clienţii Metro sau Selgros, care nu se adresează con­sumatorilor finali, ci revânzătorilor, fiind afaceri angro, explică jurnaliștii de la ZF.

În top cinci, s-au menținut pe parcursul celor 10 ani germanii de la Kaufland și francezii de la Carrefour. Acesta din urmă ocupă în continuare locul al doilea, în vreme ce nemții au devenit lider de aproape un deceniu. Creşterea puternică a nemţilor de la Lidl ar putea ameninţa în anii care vor urma primele locuri în clasament, preconizează jurnaliștii ZF.

Cei mai mari cinci jucători din comerţul alimentar au obţinut anul trecut afaceri cumulate de aproape 50 mld. lei după creşteri pe linie, unele de până la 30%, arată calculele făcute de ZF. Prin comparaţie, în urmă cu un deceniu, cei mai mari jucători de la acel moment adunau afaceri de 20 mld. lei.