Cât costă acum ce cumpăram în 2018 cu 200 lei (analiză)

0
110

Salariul mediu net al românilor a crescut cu 600 de lei, comparativ cu nivelul înregistrat în 2018, informează Mediafax.

Concomitent, au crescut şi preţurile alimentelor, cele mai mari creşteri au fost înregistrate la produsele din carne, fructe și cartofi.

Un angajat român a câştigat, în medie, circa 3.200 de lei net în noiembrie anul trecut, în creştere semnificativă faţă de acum doi ani, arată datele oficiale. Dacă salariul mediu a crescut cu 14% numai în ultimul an, alimentele s-au scumpit, în medie, cu 5%. Pe lângă cartofi, cele mai mari creşteri de preţuri au fost la fructe (plus 16%) şi la produsele din carne (plus 7%).

„Dacă te duci cu 200 RON acuma, versus acum un an, versus acum doi ani, parcă nu e doar 4% pierderea de cumpărare, e mai mult. Adică ce cumpărai acum 2 ani cu 200 RON, deci cam 40 de euro, acuma îţi trebuie cel puţin 250 RON”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Iancu Guda, preşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari.

Alimentele sunt mai scumpe mai ales pentru cei care vor să mănânce sănătos.

„Nu cred că putem să ne încadrăm sub 400 de lei de persoană, deci undeva între 450-500 de lei pentru un astfel de coş cu produse de bună calitate, deşi piaţa românească este o piaţă orientată spre preţ”, a declarat Lygia Alexandrescu, nutriţionist.