Ce să facem ca să scădem riscul de infectare?

0
31

Asigurarea igienei zilnice este primul pas pe care îl putem face pentru reduce riscul infectării în perioadele epidemiologice.

De la spălarea mâinilor la igienizarea danturii după masă sunt doar câteva dintre lucrurile care ne ajută să ne menținem sănătoși, a explicat Magdalena Obădan – medic stomatolog, la workshopul „Alimentele – între alegere, înțelegere și realitate”, organizat de revista RO.aliment la Kaufland Alexandria pe 28 ianuarie.

„Principala sursă de contaminare este atingerea cu mâinile a diverse suprafețe/obiecte contaminate. Dacă ne spălăm pe mâini scadem dramatic riscul de infectare.

Sănătatea dentară ține foarte mult de igienă și de grija noastră pentru dinți. Dacă nu avem dinți nu ne putem alimenta corect și dacă nu ne putem alimenta corect putem să îmbolnăvim foarte multe organe din corp”, a afirmat dr. Magdalena Obădan.

Este foarte important și ce mâncăm, dar mai ales timpul în care alimentele rămân în contact cu dinții, mai ales în cazul copiilor.

„Ca părinți, în acest ritm nebun al societății cotidiene, dăm copiilor la școală tot felul de alte preparate procesate în loc de fructe. În ceea ce privește sănătatea dentară, aspectul ce contează cel mai mult nu este neapărat ce anume mâncăm, cât mai ales timpul în care aceste alimente rămân în contact cu dinții. Dacă nu avem posibilitatea să ne spălăm pe dinți după ce am mâncat un croissant, de exemplu, este foarte indicat și de ajutor să consumăm un fruct pentru că fructele prin natura lor asigură o igienă foarte bună și îndepărtează acele resturi dulci de pe suprafețele dentare.

Este tendința noii generații de a consuma băuturi carbogazoase, care sunt bogate în zahăr, acid fosforic, acid citric, care dăunează smalțului dinților. Sfatul meu este să consume cu moderație indiferent ce ar consuma”, a adăugat dr. Magdalena Obădan.

O altă direcție pe care trebuie să educăm consumatorul este să reziste tentației de a achiziționa produse mai multe decât ar avea nevoie, mai ales în perioada promoțiilor.

„Dacă există un stoc care nu se vinde pe un magazin atunci acesta va fi scos la promoție. Poate promoția se face cu 2-3 săptămâni înainte de data expirării produselor și dacă este o promoție bună, consumatorul este tentat să cumpere o cantitate mai mare. Consumatorul trebuie să își dea seama că nu poate lua, chiar dacă prețul este mic, acel produs în cantitate mare, dacă nu va putea să îl consume înainte de data expirării”, a recomandat Valentina Veronica Mitran Piticu – Vicepreședinte ANPC.

Despre campania „Să înțelegem mai bine alimentele”

Campania de informare și conștientizare a beneficiilor consumului inteligent și echilibrat de alimente „Să înțelegem mai bine alimentele” și-a propus educarea consumatorului, apelând la ajutorul celor mai apreciați specialiști ai momentului, pentru ca publicul să redobândească încrederea în alimente.

igiena_alimente, alimentare, reziduuri, maximeOrganizată de RO.aliment cu sprijinul organizațiilor profesionale APRIL, ARC, ASMP, ROMALIMENTA, APAR, ROMPAN, a IBA București și a partenerilor companii de procesare din industria alimentară, campania „Să înțelegem mai bine alimentele” a debutat în 2019. Campania a constat în organizarea de târguri cu standurile de degustare, informare și vânzare de produse și organizarea workshopului „Demontăm știrile false despre alimente”, la care au fost invitați reprezentanți ai presei, consumatori, reprezentanți ai procesatorilor, nutriționiști, cercetători.

Prima etapă a campaniei în 2020 s-a desfășurat pe 28 ianuarie la Kaufland Alexandria. Pe parcursul workshopului am aflat ce conțin alimentele, cum citim corect o etichetă și cum alegem corect alimentele de la raft de la:

  • Valentina Veronica Mitran Piticu – Vicepreședinte ANPC,
  • Valer Hancaș – Director de Comunicare și Corporate Affairs Kaufland România,
  • Dorin Cojocaru – Președintele Asociației Patronale Române din Industria Laptelui – APRIL,
  • Magdalena Obădan – medic stomatolog INPLANT CONSULT SRL.

Seria evenimentelor de acest gen va continua și în 2020. Pentru a afla programul complet de anul acesta, urmăriți știrile pe www.roaliment.ro.