Trasabilitatea “de la samanta la farfurie”

0

Retailerul francez Auchan intentioneaza sa lanseze tehnologia blockchain la nivel international pentru lantul sau de aprovizionare.

Auchan, care a testat initial noua tehnologie in Vietnam in parteneriat cu compania germana Te-Food, a declarat ca va introduce tehnologia blockchain in operatiunile sale in Franta, Italia, Spania, Portugalia si Senegal.

“De la samanta la produsul din farfurie, informatiile despre toate etapele vietii unui produs sunt acum disponibile consumatorilor intr-o maniera complet transparenta”, a spus compania.

O colaborare care garanteaza siguranta alimentelor
Tehnologia blockchain este pusa in aplicare de toti participantii implicati in diferitele etape ale vietii unui produs, din momentul in care samanta este furnizata de un producator de seminte pana in momentul in care un produs ajunge in farfurie.

Fiecare producator, procesator, operator de logistica si distribuitor inregistreaza toate informatiile relevante despre produs pe o singura platforma. Acest lucru garanteaza trasabilitatea de la un capat al lantului de aprovizionare la celalalt, a explicat Auchan.

Cand produsul ajunge in magazin, clientii pot accesa imediat toate aceste informatii scanand un cod QR tiparit pe eticheta produsului. Acest lucru intareste transparenta, calitatea si siguranta alimentara, a spus Auchan. Consumatorii pot accesa informatii privind originea si parcursul exact a produselor pe care le consuma intr-o maniera complet transparenta. Totodata, toti participantii la lantul de aprovizionare se pot asigura in mod fiabil ca fiecare element este de cea mai buna calitate.

Test de succes in Vietnam
In vederea introducerii tehnologiei blockchain in toate tarile in care opereaza Auchan si, prin urmare, in medii de securitate alimentara foarte diferite, grupul a luat decizia de a testa tehnologia blockchain in Vietnam cu Te-Food, folosind o solutie publica de tip blockchain cunoscuta sub numele de FoodChain (lant alimentar).

In Vietnam, solutia blockchain a fost complet introdusa prin intermediul a trei interfete. Prima interfata este constituita de un instrument de gestionare a inventarului care permite autoritatilor locale competente sa verifice certificatele de producator ale fermelor si fermierilor.

A doua interfata este o aplicatie business-to-business prin care diferitii operatori din lantul logistic pot oferi date de trasabilitate a produselor. Si a treia este o aplicatie de tip business-to-consumer care permite consumatorilor sa acceseze informatii despre ciclul de viata al produsului pana la punctul in care ajunge la magazin.

Lansat ca parte a unui proiect guvernamental in orasul Ho Chi Minh, testul efectuat de Auchan Retail Vietnam a fost “un mare succes”, a concluzionat compania.

In prezent, acesta este utilizat pentru comercializarea a 18.000 de porci, 200.000 de pui si 2,5 milioane de oua si va fi utilizat in curand pentru vinuri, mango si fructe durian.

Implementarea internationala
Utilizarea tehnologiei blockchain va fi lansata pentru comercializarea de cartofi si pui, in reteaua sa din Franta, in decembrie si respectiv februarie.

In Italia, tehnologia va fi disponibila la inceput pentru lanturile de aprovizionare cu rosii si pui si in Spania va acoperi produsele din carne de porc si fructele exotice cultivate local. Ulterior utilizarea blockchain va fi extinsa pentru lantul de aprovizionare cu carne de pui in reteaua sa de magazine din Portugalia si Senegal.

“Solutia flexibila si versatila dezvoltata de Te-Food este in concordanta cu initiativa global-locala a Auchan Retail. Prin adaptarea la instrumentele de trasabilitate care sunt deja utilizate in diferitele tari in care opereaza si datorita unui anumit nivel de interoperabilitate intre diferitele tehnologii blockchain (atat publice cat si private) utilizate in prezent pe piata, practicile locale pot fi rapid evidentiate”, a concluzionat Auchan.

bioStudiu de caz: Morcovii bio in Franta
Tehnologia blockchain a fost deja introdusa in Franta in lantul de aprovizionare cu morcovi organici.

Dupa ce morcovii sunt recoltati din diferite parcele de pe fermele Larrère & Fils, acestia sunt transportati in zona de procesare in cutii echipate cu etichete RFID care urmaresc calatoria lor. Morcovii sunt impartiti in loturi pe baza parcelelor din care au fost recoltate.

Codul QR dinamic este apoi imprimat pe ambalaj. Acest cod QR contine toate informatiile emise de etichetele RFID, impreuna cu informatii care sunt imbogatite treptat de diferitii participanti din lantul de aprovizionare. Aceasta include orice tratament fitosanitar efectuat pe morcovi, caracteristici specifice ale produsului si atribute de gust etc. Aceste date, care nu pot fi modificate, continua sa fie introduse in blocuri pana in momentul in care produsul ajunge la magazin.

Consumatorii pot scana codul QR de pe ambalaj pentru a obtine toate informatiile despre produsul stocat in blocurile blockchain. In vederea asigurarii unei transparente maxime, clientii pot verifica, de asemenea, datele legate de tehnologia blockchain utilizata (FoodChain).