Vesti bune pentru produsele traditionale. Cota TVA a fost redusa la 5%

0

Incepand cu data de 1 iunie 2019, cota de TVA pentru produsele montane, bio si traditionale a scazut de la 9% la 5% conform prevederilor din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 31/2019, care a fost publicata pe 23 mai in Monitorul Oficial, informeaza Ziarul Financiar.

Cota redusa de TVA se va aplica pentru „livrarea alimentelor de inalta valoare calitativa, respectiv produse montane, eco, traditionale, autorizate de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale”, conform documentului oficial.

Informatii de context
Asociatiile producatorilor de produse bio, traditionale si de promovare a alimentului romanesc au semnat un acord pentru reducerea cotei de TVA de la 9% la 5%, aceasta fiind o masura benefica pentru oprirea depopularii satelor romanesti, dar si in favoarea productiei, consumului si accesului unei categorii mai mari de consumatori la produse agroalimentare romanesti de calitate, potrivit AGERPRES.

„Este o masura care poate contribui la oprirea depopularii satelor romanesti si chiar la reintoarcerea unor familii de romani care, in prezent, lucreaza in agricultura in Spania, Italia, Franta, Marea Britanie, Germania, Austria etc. Masura pune bazele certificarii produselor agroalimentare dupa sisteme de calitate voluntara, generand produse eligibile pentru promovare cu finantare europeana, asigurand in acest fel posibilitatea producatorilor romani de a concura cu produsele multinationalelor. Asa cum scaderea TVA-ului la alimente de la 24% la 9% a reprezentat pe termen lung o masura menita sa insanatoseasca economia nationala, consideram ca impactul prezentei masuri si-ar atinge potentialul maxim daca cota de TVA s-ar reduce la 0 pentru toate produsele alimentare obtinute pe baza unei scheme de calitate nationala sau europeana”, spun reprezentantii Asociatiei Operatorilor din Agricultura Ecologica – Bio Romania, intr-un comunicat de presa.

Cum va sustine aceasta initiativa productia autohtona, aflati din stirea initiala.